Meghiúsult a Válasz Online interjúja Novák Katalinnal, a Sándor-palota az utolsó pillanatban lecseréltette volna az egyik újságírót

2023. április 12. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott volna a Válasz Online-nak Novák Katalin, a beszélgetés azonban az utolsó pillanatban meghiúsult, miután az államfő egyik sajtómunkatársa arra kérte a lapot, hogy cseréljék le az egyik interjúkészítő újságírót – írja a Válasz Online.

Frissítés 11:40

Bódis András, a Válasz felelős kiadója a 444-nek elmondta, hogy Ablonczy Bálint, Stumpf András és Vörös Szabolcs fotóriporter ment volna az interjúra. A Sándor-palotának Stumpf András személyével volt közelebbről nem részletezett problémája.

A lap közleménye szerint három héttel ezelőtt a Sándor-palota azzal kereste meg a portált (ami korábban többször sikertelenül kért interjút a köztársasági elnöktől), hogy szeretnének-e interjút készíteni az államfővel, amire ők igent mondtak, és el is kezdték szervezni az interjút.

A megszokott eljárásnak megfelelően először elküldték az interjút készítő két újságíró nevét, és abban is megállapodtak az államfő sajtósaival, hogy a leírt-szerkesztett kéziratot egyeztetésre visszakapja a Köztársasági Elnöki Hivatal (ilyenkor az interjúalany a kérdéseken nem módosíthat, de az újságíróval egyeztetve pontosíthatja a válaszokat). Ezután a hivatal kérésére az interjú várható témaköreit (pontos kérdéseket nem) is átküldték, amit a hivatal jóváhagyott.

A négy témakör, amiben a Válasz Online kérdezte volna az államfőt: az ukrajnai háború és béke kérdése; a családpolitika és az oktatás fontosság; az alaptörvényből fakadó elnöki kötelezettségek és Magyarország nemzetközi pozíciója.

Egyik témával kapcsolatban sem jelzett kifogást a Sándor-palota, az interjú múlt hét szerdára kitűzött időpontja előtt két nappal azonban felhívta őket az interjúért felelős sajtómunkatárs, és arra kérte a lapot, hogy cserélje le az egyik interjúkészítő kollégát, és helyette inkább mást küldjön. A Válasz Online szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársa ezt azzal indokolta, hogy

„a szóban forgó kolléga állítólag többször »személyében támadta« az államfőt”, ezért őt nem szerette volna a köztársasági elnökhöz engedni.

A Válasz Online ennek a kérésnek nem volt hajlandó eleget tenni, és határozottan kijelentette: „a Válasz Online-nál soha, egyetlen alany sem szabhatja meg az interjút készítő személyét”. Ezért végül az interjú sem valósult meg. A lap hozzátette, az érintett újságíró „semmilyen durvaságot nem követett el Novák Katalinnal szemben”, ráadásul „az interjú műfaját nem érti, aki így indokol”.

Az esettel kapcsolatban kerestük a Sándor-palotát, amennyiben választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Elnöki beiktatása után az első írott nagyinterjúját a Telexnek adta Novák Katalin. Az interjút itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!