Új szabályok a plasztikai műtétekre és a halottvizsgálatra is – újabb egészségügyi salátatörvény a parlament előtt

2023. április 12. – 19:19

Új szabályok a plasztikai műtétekre és a halottvizsgálatra is – újabb egészségügyi salátatörvény a parlament előtt
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára ismerteti az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés plenáris ülésén 2023 április 12-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Számos egészségügyi törvényt módosítana az a salátatörvény, amelyet Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára ismertetett a parlament szerdai plenáris ülésén. Az MTI által kiadott hír alapján az alábbiakban szedjük pontokba a tervezett legjelentősebb módosításokat:

 • Humánreprodukció: módosítanák a szabályokat annak érdekében, hogy egyes betegségek, például onkológiai veszélyek esetén lehetőség legyen ivarsejtek fagyasztására és letételére saját célra.
 • Halottvizsgálat: Az intézményen kívüli, természetes halállal elhunytak esetén a helyszíni halottvizsgálatot mentőtiszt is elvégezheti, egy képzés elvégzése után.
  A salátatörvény az újraszabályozás keretszabályait rögzíti, a részletszabályokat rendeletek tartalmazzák majd.
  További változás ezen a területen, hogy egészségügyi szolgáltatónak minősülnek a halottvizsgálati szaktanácsadók, igazságügyi orvosszakértőket foglalkoztató intézmények annak érdekében, hogy hozzáférjenek az elhunyt egészségügyi adataihoz az eeszt-ben.
 • Alapellátás: az átszervezés „finomhangolását tartalmazza” a törvényjavaslat, mondta az államtitkár.
 • Háziorvosi ellátás: változik az önálló orvosi ellátásról szóló jogszabály is a háziorvosi ellátás biztonságának garantálása érdekében, mondta Takács Péter. A rendelkezés lehetőséget biztosít arra, hogy a praxiskezelő a feladatellátási szerződést annak érvénytelenségére hivatkozással a bíróság előtt megtámadhassa abban az esetben, ha nem megfelelőek annak kötelező tartalmi elemei. Ennek kapcsán beszélt a betöltetlen körzetekről is, azt mondta, ilyenek főként az 1000 fő alatti településeken vannak.
 • Orvosesztétikai beavatkozások: a betegbiztonság érdekében változnak az előírások. Most arra nem jogosultak nagy számban végeznek beavatkozásokat, amelyek gyakran egészségkárosodást okoznak. A módosítás ezért egyértelművé teszi, hogy az egészségügyi szolgáltatás körébe tartoznak a plasztikai helyreállító és az esztétikai, plasztikai beavatkozások is.
 • Kórházi integráció: a klinikai központok által irányított városi intézmények a jövőben az adott egyetem klinikai központjának szervezetébe integrálódnak. Erre a kormány szerint azért van szükség, mert az egyik típus alapítványi fenntartásban működik, vagyis államháztartáson kívüli intézmény, míg az OKFŐ alá tartozók azon belüliek. Az integrálódott intézmények a jövőben klinikai szintű ellátást biztosítanak.
 • Gyógyszer-engedélyezés: az új szabályok könnyítik az engedélyezés előtt álló gyógyszer alkalmazását bizonyos esetekben, uniós példa alapján. Egyszerűbbé válik a hazai fejlesztésű gyógyszerek forgalomba helyezése is.

Takács Péter államtitkár a képviselői felszólalásokra válaszolva arról is beszélt, hogy a mentőtiszt a halál tényét most is megállapíthatja, az újdonság az lesz, hogy nyilatkozhat arról, indokolt-e a halottszemle, vagy elszállítható a holttest például a közterületről.

Hogy salátatörvényt nyújtanak be, azt azzal indokolta: decemberben tárgyaltak egy törvénycsomagot, az tartalmazta a fő irányokat. A mostani javaslat a kisebb módosításokat rögzíti, „az egészségügy nem egy monolit rendszer, a dolgok folyamatosan változnak” – fogalmazott az MTI szerint.

A béremelésről azt mondta: arról a kormány már döntött a szakdolgozóknál, ez két lépcsőben valósul meg és ötven százalékot meghaladó lesz majd, mondta.

Az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó adatok tárolása szerinte a betegbiztonság javítását szolgálja. „Lehet »rendőrállamozni«, de ezeket az adatokat eddig is tárolták csak a járási hivatalok szintjén. Most országos adatbázisban gyűjtik őket össze” – idézi a szavait az MTI.

Egy képviselőnek válaszolva beszélt a várólistákról. „Most könnyű erre hivatkozni, mert náluk van ilyen. Nem tagadják a tényét” – mondta, felidézve, hogy a kormány ezt a típusú rendszert 2013-ban indította el, addig „kockás füzetekben vezették, és teljes volt az átláthatatlanság”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!