Ingyenes egyetemi kurzusokat indít a CEU

2023. április 12. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

A CEU két éve nyitotta meg Bécsben új kampuszát, de az egyetem továbbra is szeretne jelen lenni Magyarországon. A Közép-európai Egyetem oktatói által létrehozott Bibó István Szabadegyetem ingyenes, magyar nyelvű kurzusokat kínál közéleti témákban áprilistól – áll az egyetem közleményében.

  • A képviseleti demokrácia válságban van. A politikai arénába nehéz betörni egy új pártnak, és bár a demokratikus politikai rendszerekben fontos szerepe van annak, hogy az állampolgárok ellenőrizni és befolyásolni tudják a politikai folyamatokat, Magyarországon mégis meglehetősen korlátozott igényekkel lépnek fel, hogy bekapcsolódhassanak a döntéshozatalba. Hogyan működhetnek demokratikusabban a politikai pártok? Hogyan vonhatók be az állampolgárok közvetlenül a politikai döntéshozatalba? Ezeket a témákat taglalja a Demokratikus innovációk: közösségi lehetőségek és eszközök a jobb kormányzásért című beszélgetéssorozat.
  • A Kiüresedett szavak és fogalmak, politika az ókori athéni demokráciától a bitcoinig című kurzus többek között annak megy utána, mennyire kell lojálisnak lennie az állam által megbízott szakértőknek, bürokratáknak, tényleg Machiavelli volt-e a nyugati politikai kultúra első spin doctora, a jogvédő szervezetek valóban a liberalizmus őrei-e manapság, tanulságos lehet-e az ókori athéni demokrácia és a római köztársaság története napjainkban? Egyáltalán mit jelent konzervatívnak, liberálisnak lenni; tényleg olyan éles a választóvonal? Fenntartható-e a kapitalista fogyasztói társadalom és van-e ideológiája a bitcoinnak?
  • A harmadik beszélgetéssorozat a fogyatékossággal élő embereket és a velük kapcsolatos szakpolitikákat, érdekképviseleti lehetőségeket, alulról jövő kezdeményezéseket helyezi fókuszba. Milyen nehézségekkel kell szembenéznie a fogyatékossággal élő családtagot gondozó családoknak? Miként befolyásolja egy fogyatékossággal élő gyermek a család helyzetét? Előítéletes, vagy inkább elfogadó a magyar társadalom a fogyatékos emberekkel szemben?

Az előadásokra személyesen és online is bekapcsolódhatnak az érdeklődők. Regisztrálni a Bibó István Szabadegyetem oldalán lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!