Csonkolta a tanulója az ujjait, pénzbüntetést kapott egy kecskeméti asztalos

2023. április 12. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélt a Kecskeméti Járásbíróság egy gondatlan asztalost, akinek felügyelet nélkül hagyott tanulója csonkolta több ujját a fűrészgéppel – közölte a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője szerdán. Az asztalost foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetéssel vádolta a Kecskeméti Járási Ügyészség, a bíróság tárgyalás kitűzése nélkül, büntetővégzéssel hozta meg az ítéletet.

A baleset még 2022 áprilisában történt, a vádemelésről itt írtunk. A 49 éves asztalos szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott, akkor 17 éves tanulóját lécek méretre vágásával bízta meg, majd magára hagyta – írja az MTI.

A bútorasztalosi tanulmányokat folytató fiú a munkát így folyamatos felügyelet nélkül végezte. Mivel a faanyagot szálkásnak ítélte, kesztyűt vett fel, holott azt a fűrészgép használatakor nem viselhetett volna. Amikor az egyik léc a fűrészgépben megakadt, a tanuló a fadarabot a munkabiztonsági előírásokat megszegve nem tolófa használatával, hanem kézzel igazította meg. A kesztyűje beakadt a fűrészgép alkatrészébe, ekkor következett be a baleset. A gép levágta a fiú jobb kezének kisujját és csonkolta további három ujjának első ujjperceit.

Az MTI híréből az nem derül ki, hogy az asztalos továbbra is foglalkoztathat-e szakképzési munkaszerződéssel tanulókat, ahogyan az sem, hogy a diák szülei kártérítést kértek-e, kaptak-e a vállalkozótól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!