Csárdi Antal nem akar akkumulátorgyáras házibulit, Menczer Tamás partigyilkosnak nevezte

2023. április 11. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

„Tudják-e, hogy melyik a legkellemetlenebb házibuli? Hát az, amelyikben csak azért lehetünk ott, mert abban a lakásban lakunk, ahol a házibulit rendezik. Az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítése pont egy ilyen buli” – fogalmazott napirend előtti felszólalásában Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője kedd délután a parlamentben.

A kormány teleépíti az országot akkumulátorgyárakkal, a gyárakhoz szükséges energiához pedig telerakják Kelet-Magyarországot gázerőművekkel – folytatta Csárdi. „Így majd orosz gázból energiát kapnak a kínai akkumulátorgyárak, amely gyárak aztán német autógyáraknak szerelnek össze akkumulátorokat, nagyrészt betelepített külföldi munkásokkal. Aztán ezek a globális cégek nyereséget az utolsó fillérig szépen kiviszik az országból.”

Az LMP képviselője szerint a kormány odaadja az ország vízkészletét, levegőjét és az értékes termőföldjeit az akkugyártóknak. „Aztán jön a buli vége, és ahogy az a buli végén lenni szokott, a vendégek jó szokás szerint otthagyják a szemetüket” – fogalmazott Csárdi. Az uniós szabályok szerint ugyanis a gyártás során keletkezett hulladékot, az elhasználódott akkumulátorokat a gyártó cégnek kell kezelnie.

Csárdi szerint egy ilyen házibuli előtt az lenne tisztességes, ha legalább megkérdeznék a házigazdát, akar-e bulit a lakásában, országában.

„Önök miért ilyen gyávák? Miért gyávák megkérdezni a magyar embereket, hogy akarják-e ezt az akkumulátortelepítési őrületet?”

Az LMP-s képviselő Orbán Viktor korábbi szavait idézte, aki úgy fogalmazott: „nem vagyunk mi kommunisták, hogy a nép akarata ellenében kormányozzunk”. Csárdi szerint ebből két dolog következhet:

  • kiderül, hogy a fideszesek mégis kommunisták, mert a nép ellenében kormányoznak.
  • Azért nem engedik a magyar embereket dönteni az akkumulátorgyárakról, mert pontosan tudják a választ, és félnek tőle.

A magyar emberek nem akarnak akkumulátor-nagyhatalmat Magyarországból Csárdi szerint, és a Fidesz azért nem engedte át az LMP népszavazási kezdeményezését az akkugyárakról, mert tudják, hogy nem a magyar embereket, hanem a külföldi nagyvállalatokat képviselik. Ez a vita arról szól, hogy „megvédjük a jövőnket, vagy önként és dalolva gyarmati sorba taszítjuk az országot.”

A házibuli hasonlatánál maradva Menczer Tamás úgy reagált Csárdinak, hogy „önök partigyilkosok, minden tekintetben és mindig”. Csakhogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a helyzet súlyosabb egy házibulinál. „Önök az ország és a haza ellen cselekszenek folyamatosan és mindig.”

Menczer szerint a nép válaszolt arra a kérdésre, hogy mit akar, amikor a tavaly áprilisi országgyűlési választáson sorozatban negyedszer is kétharmados többséggel nyert a Fidesz-KDNP. Ez azt jelenti az államtitkár szerint, hogy a magyarok többsége azokkal a gondolatokkal és állásfoglalásokkal ért egyet, amit a kormánypártoktól hall.

„Az egész világ akkumulátorgyárakat akar, csak a magyar baloldal nem”

– jelentette ki Menczer Tamás. Legutóbb Szlovákiában kötelezték el magukat az akkumulátorgyárak mellett, de a németek is gyorsítottak az engedélyezési eljáráson, és a német zöld képviselők tapsolnak a kínai akkugyáraknak.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon csak akkor valósulhat meg egy beruházás, ha a beruházó betartja az itteni szabályokat és előírásokat. Hazugságnak nevezte Csárdi állítását, hogy az elhasználódott akkumulátorokat a gyártó cégnek kellene kezelnie. A nemzetközi szabályok azt írják elő Menczer szerint, hogy az elhasznált akkumulátorokat ott kell kezelni, ahol forgalomba hozzák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!