Erdő Péter: Ferenc pápa látogatása a figyelem és az elismerés jele a magyar nép iránt

2023. április 8. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Húsvét alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszélt az áldozatvállalás és a béketeremtés fontosságáról, a negyvennapos böjt végéről és az önmegtartóztatásról is, amit úgyis gyakorolhatunk, ha szombaton távol maradunk a közösségi médiától.

Mindemellett az érsek kitért Ferenc pápa április végi látogatására is, ami Erdő Péter szerint „a figyelem és az elismerés jele is a magyar nép iránt.” Az egyházfő korábban volt a szomszédos országokban, Romániában és Szlovákiában is lelkipásztori látogatáson, magyarországi útjával pedig megmutatja, hogy egyformán szereti ezeket a népeket, és ez nagyon fontos – tette hozzá a bíboros.

Ferenc pápa április 28-án érkezik Magyarországra, amikor is találkozik majd Orbán Viktorral és Novák Katalinnal is, 29-én pedig fiatalokkal, menekültekkel és szegényekkel. A pápai látogatás zárásaként pedig április 30-án délelőtt fél 10-kor a Kossuth téren tart majd szentmisét. A pápai mise Erdő Péter bíboros reményei szerint megerősít minket abban, hogy egy nagy, világot átfogó közösség tagjai vagyunk, és ez a közösség nem áll meg a földgolyó határainál.

A bíboros röviden kitért az ukrajnai háborúra is, amivel kapcsolatban azt mondta, hogy: „az utóbbi évben a segítő szeretet számtalan szép példáját láthattuk”. Arra kérdésre, hogy a Szentszék képes-e közvetíteni ilyen és ehhez hasonló konfliktusokban, a bíboros felidézte az 1970-es években Argentína és Chile között kialakult konfliktust, amelynek megoldásában a Szentszék fontos szerepet vállalt. Szintén említi Ferenc pápa közbenjárását is, amellyel segített elkerülni 2013-ban Szíriában azt a támadást, amelyet az Amerikai Egyesült Államok helyezett kilátásba Szíria állítólagos vegyifegyver-használatára válaszul.

A húsvéti tradíciókat illetően a bíboros arra emlékeztet, hogy nagyszombaton ér véget a negyvennapos bűnbánati idő, a felkészülés a föltámadt Krisztussal való találkozásra. A bűnbánat legfőbb cselekedetei már az Ószövetségben is világosan szerepelnek. Ezek az imádság; a böjt, ma inkább az önmegtartóztatás, hiszen sok mindentől tartózkodhatunk, nemcsak az evéstől, ivástól, hanem például a közösségi médiától is; és az alamizsna, vagyis a segítő szeretet gyakorlása. Erdő Péter kitért arra: „nálunk, katolikusoknál az ünnepre készülés fontos eleme a húsvéti szentgyónás, ami különösen alkalmas arra, hogy Krisztussal találkozzunk és hozzá igazítsuk az életünket”.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!