Erős szél miatt nem tudott leszállni a Wizz Air gépe Madeirán, kétszázan rekedtek a szigeten

2023. április 5. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

Több olvasónk is arról számolt be, hogy a Wizz Air április 4-ei Budapest–Funchal (Madeira) járata az erős szél miatt nem tudott leszállni. Az utasoknak szerdára ígérték a végül Tenerifére átirányított, és ott éjszakázó gép érkezését, azonban a szél nem csökkent, így végül törölték a járatot. Azokat az utasokat, akik nem jutottak el Budapestről Madeirára – amennyiben igényt tartanak rá – visszahozzák Magyarországra, azonban több mint 200 ember Madeirán rekedt – tájékoztatta a Telexet a Wizz Air.

A légitársaságtól azt írták, hogy a Budapest–Funchal-járat április 4-én a madeirai erős szél miatt többszöri próbálkozás után sem tudott leszállni a helyi repülőtéren.

A Flightradar24.com-n az is látszik, hogy a géppel megpróbálták megközelíteni a szigetet, de több kör megtétele után végül továbbrepültek. A reptér menetrendje alapján nem csak a Wizz Air budapesti járata nem tudott leszállni, a gépek jelentős részét kitérő reptérre küldték, vagy törölték a járatot.

Az utasokat a Wizz Air Tenerifére repítette, ahol biztonságban leszállt a repülőgép. Az utasoknak szállást és ellátást biztosított a légitársaság, de mivel a viharos szél továbbra sem csillapodott, április 5-én a légitársaság úgy döntött, hogy az erre igényt tartó utasait visszahozza Budapestre.

A Wizz Air azok számára akik úgy döntöttek, hogy Tenerifén maradnak felajánlotta, hogy ingyenesen átfoglalhassák a visszaútra a jegyüket.

A Madeira–Budapest-járat utasait azonban csak a veszély megszűnése után tudják hazarepíteni.

„Erről a légitársaság folyamatosan tájékoztatja az érintetteket” – írták. Felhívták a figyelmet, hogy azok, akik közvetítő cégén keresztül (utazási iroda) vették a jegyet, őket nem közvetlen, hanem csak a cégen keresztül tudják tájékoztatni.

Szerda délutánig úgy tűnt, hogy hazajutnak

Olvasóink beszámolója szerint kedd este a légitársaság megszervezte a szigeten rekedt utasok elszállásolását és transzferjét is. Szerda hajnalban visszaszállították az érintett utasokat a reptérre, ahol azt mondták, hogy értük jön a kedden Tenerifén leszállt gép, azonban annak indulását egyre későbbre tolták. Végül szerda délután sms-ben értesítették az utasokat, hogy a járatot törölték, a kedden Tenerifén landolt gép visszaindult Budapestre.

Az utasokat emailben is tájékoztatták jogaikról: átfoglalhatnak egy másik járatra vagy visszaigényelhetik a pénzt, azonban további információt egyelőre nem kaptak. A Madeirán rekedteknek azért sincs egyszerű dolgok, mert menetrend szerint legközelebb április 8-án, szombaton repül a Wizz Air a szigetre. Ezentúl a nagy szél miatt továbbra is sok légitársaság törli a madeirai járatait, szerda délután is egy-két gép tudott csak landolni, így átszállásos alternatívát sem találni.

Madeira Cristiano Ronaldo nevét viselő reptere egyébként az extrém repülőterek közé tartozik: 2781 méteres kifutópályájának egy része betonlábakon áll a tengerben, meredek sziklák mellett. Csak kevés pilóta képes leszállni ezen a reptéren, előtte szimulátoron vizsgát kell tennie. Nincs műszeres landolási lehetőség, és gyakori az erős szél is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!