Pótolhatatlan látványosság, kultikus kilátó – ötven éve adták át a pécsi tévétornyot

2023. április 4. – 05:06

Pótolhatatlan látványosság, kultikus kilátó – ötven éve adták át a pécsi tévétornyot
Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A város egyik legismertebb látványosságát, a kilátóként, vendéglátóhelyként és nem utolsósorban adóállomásként működő tévétornyot 1973. április 4-én adták át. Vissza és előre is nézünk.

Magyarország legmagasabb épülete az elmúlt évtizedekben Pécs szimbóluma lett: nemcsak hűtőmágneseken, képeslapokon, de helyi cégek arculatában is visszaköszön. És persze az emlékeinkben. A 197 méteres, de az 535 méter magas Misina-tetőn található torony legfontosabb funkciója azonban nem az élménygyártás, létezésének teljesen praktikus okai vannak.

Az 1960–70-es években sorra jelentek meg a modernebb, nagyobb teljesítményű adóállomások az országban, így lassan szinte a teljes országot le tudta fedni az egyre inkább teret nyerő rádió- és tévéadás. A pécsi torony építését kormányhatározat bízta a Magyar Postára, de hamar kiderült, hogy a helyszín összetett megoldást kíván. Az elsődleges feladat a hírközlési szolgáltatások biztosítása volt: belföldi tévé-, rádióadás, nemzetközi híradástechnika, sőt a rádiótelefonok fejlődési lehetőségeire is gondoltak. Viszont a kiválasztott helyszínben rejlő idegenforgalmi lehetőséget is ki kellett aknázni.

A vasbeton építmény tervezésére a Mélyépterv kapott megbízást, építésze Vizvárdy István lett. Az érdemi munkák 1968 májusában kezdődtek, és a helyi sajtó folyamatosan beszámolt az építkezés menetéről. A kezdeti gyors tempóról is: a csúszózsaluzatos technológiának köszönhetően május végén már az 50 méteres magasságot is elérték. A teljes felszerkezet (171 méterig) fél év alatt készült el, és 21 millió forintba került, de ez nem a teljes költségvetést jelentette. Az erre felhelyezett húszméteres antenna (amit 1991-ben egy nagyobbra cseréltek), illetve a berendezések még egyszer ennyibe kerültek.

Antennák mindenhol – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Antennák mindenhol – Fotó: Gűth Ervin / Telex

A torony már 1973 elején használatban volt, a Postai Rádió és Televízió Műszaki Igazgatóság üzemeltette. A Pécsi Stúdió egyik rádióadását márciusban a presszóban vették fel, de a hivatalos átadóra április 4-ig várni kellett. A nyitás előtti napon megjelent Dunántúli Napló szerint 10 forint volt a felnőtt-, 6 forint a gyerekbelépő. A cikk szerzője szerencsére fontosnak tartotta megemlíteni, hogy volt cseresznyepálinka 12 Ft-ért, viszont a prémium francia konyakból 72,5 forint a féldeci.

A nyitási rekordot persze nehéz túlszárnyalni: az első tíz napban tízezer látogatója volt a tévétoronynak. Az elmúlt néhány évben már „csak” 80-100 ezer látogatója van a kilátónak, de az 1990-es években inkább 150 ezer látogató volt az átlagos, korábban pedig a 200 ezer sem volt ritka.

Nem csak látványosság, kilátó is – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Nem csak látványosság, kilátó is – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Skrionya Zoltánék a rendszerváltás óta üzemeltetik a vendéglátóhelyet, a kilátót, és az az évtizedes tapasztalata, hogy az adott év időjárása a legnagyobb tényező. „Szerettünk volna egy nagyobb ünnepet is, de mivel a Misina-tető rendezetlen állapotban van, kénytelenek vagyunk csak szűk körben születésnapozni” – mondja Skrionya Zoltán.

Az előző városvezetés még 2012-ben nyújtott be pályázatot a környék rendbetételére: az egykori étterem tetejére például jégkorcsolya-pályát álmodtak. Viszont a nagyszabású revitalizációs tervekből csak a torony programozható díszkivilágítása valósult meg: ez jeles alkalmakból például nemzeti színekbe vagy éppen az autizmus világnapján kékbe borítja a városra néző oldalt.

A meglehetősen kacskaringós történet a földön furcsa torzót eredményezett, a tévétorony kilátószintjének fejlesztéséhez pedig nem járult – és az akkor érvényes bérleti szerződés értelmében nem is járulhatott – hozzá a tulajdonos Antenna Hungária. A 2018 áprilisában munkaterületté nyilvánított területen 2018 ősze óta semmi nem történt.

Az egykori étterem félbehagyott felújítása, a munkák 2018 őszén álltak le – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Az egykori étterem félbehagyott felújítása, a munkák 2018 őszén álltak le – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Ugyanakkor a Misina-tető és az étterem helyzetének rendezése most, úgy tűnik, tényleg megvalósulhat. A pécsi önkormányzat éppen a múlt héten közölte, hogy egy támogatói döntésnek köszönhetően elkezdődhet az épület felújítása, és év végéig egy többfunkciós központ jön létre itt.

A fejlesztés elsősorban turistáknak (ajándékbolt, infópont), túrázóknak (szerviz, sportbolt) szól, de családi programokat, kisebb összejöveteleket is lehet majd ide szervezni. A nettó egymilliárd forintos projektre a kivitelező már megvan, a munka akkor indulhat, ha az önkormányzat meg is kapja a pénzt. Reméljük, hogy a pályázati anyagban említett „lombkorona stég” miatt pedig egy mecseki fát sem kell kivágni.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!