Külön jogszabályt hoz a kormány egy darab hidroplán miatt

2023. április 4. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Hvg.hu azt írja, hogy kifejezetten hidroplánokra, azon belül is egy konkrét típusra készített elő új jogszabályt a magyar kormány. Mint a cikkből kiderül, a jogszabályt egy Aeroexpress nevű új magyar légitársaságra írták.

A jogszabálytervezetből kiderül, hogy a cél az úszótalpas légi járművek működéséhez szükséges megfelelő jogszabályi környezet kialakítása, azonban ez közel sem vonatkozik minden ilyen járműre sőt, csakis a Cessna U206F-re. Ebből két darab van az országban, de csak egy olyan, amely rendelkezik vízi leszálláshoz alkalmas talpakkal. Ennek az egy darab repülőnek a tulajdonosa az Aeroexpresshez köthető cég.

A Hvg.hu-nak Somogyi-Tóth Dániel, az Aeroexpress Kft. társtulajdonosa azt nyilatkozta, hogy szerinte azért lehet, hogy egy típusra vonatkozik a jogszabálytervezet, mert eddig egyetlenegy hidroplánnal történtek a magyar hatóságok által is vizsgált tesztrepülések, és ahogy megjelennek új kétéltű repülők az országban, bővítik az erre vonatkozó pályázatot.

Azt is elmondta, hogy a gép nem menetrendszerűen közlekedik majd, hanem inkább élményrepülésekhez használják. Még korai részükről árakról beszélni, de olyan 100 euró körüli összegbe kerülhet majd, ha valaki mondjuk felülről szeretné látni a Balatont télen. Magyarországon egyébként 1923 óta nem szállt fel hidroplán, a cég éppen ezt akarja visszahozni, mert állításuk szerint reneszánszát éli a vízirepülés a környező országokban.

Az Aeroexpress emellett regionális járatokat is indított Magyarország és Románia között az elmúlt időszakban, ennek hátteréről és a cégről itt írtunk korábban részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!