Nézőpont: Ha most lenne választás, már 3/4-del győzne a Fidesz

2023. április 3. – 08:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz–KDNP támogatottsága egy évvel a választások után is változatlan (51 százalék), a tavalyi baloldali összefogás viszont 10 százalékponttal kevesebb, 26 százaléknyi szavazót tudhatna maga mögött, ha most vasárnap lennének a választások – írja honlapján a kormányközeli Nézőpont Intézet az aktuális közvélemény-kutatása alapján, amit a 2022-es választások egyéves évfordulójára készített.

A támogatottsági arányokat mandátumokra váltva a Fidesz háromnegyedes többséget szerezne: a 199 képviselői helyből 148-at. A baloldali összefogás elveszítené tavaly megszerzett mandátumainak majdnem felét: 57 helyett csupán 30 képviselője lenne.

Az adataik szerint „ellenzéki oldalon tapasztalható jelentős átrendeződés azonban tartós ellenzékváltó hangulatról árulkodik”. Erről árulkodik, hogy a felmérésük arra jutott: a Mi Hazánk ma dupla annyi mandátumot szerezne (12 százalékos támogatottsággal 12 képviselői helyet), mint egy éve. A korábban 3 százalékot elérő Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) a Nézőpont szerint 8 százalékon áll, ami 8 mandátumot jelentene nekik.

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

A baloldal térvesztése a Nézőpont szerint elsősorban a budapesti visszaeséséből fakadna. A tavalyi ellenzéki összefogása a kormányhoz közeli intézet szerint „a főváros azon választókerületeit is elveszítené, ahol 2022 áprilisában még győzni tudott”. Az ország 106 egyéni választókerületéből csak 2 fővárosi körzetben maradna többsége a baloldalnak – nem írták le, melyik az a kettő, de meglepő lenne, ha nem a XIII. kerületet érintők lennének azok –, a további 16-ban már a Fidesz győzne, ahogyan az összes vidékiben is, állítja a Nézőpont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!