Hull a pelyhes fehér hó, húsvétkor jön Télapó

2023. április 3. – 06:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az enyhe február és a néha már késő tavaszias március után kellemetlen meglepetéssel érkezik a húsvét: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a héten téliesre fordul az időjárás, a húsvét előtti napokban sokfelé a havazás sem kizárt.

A heti előrejelzés szerint hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek újabb hulláma árasztja el a Kárpát-medencét a hétfő hajnalra érkezett hidegfront mögött. Ez a hét nagy részében alapvető alakítója lesz időjárásunknak. Hogy ez mit jelent a számok nyelvén?

A héten mindennap számíthatunk a hajnali órákban talaj menti fagyokra az ország területének nagy részén. A legcsípősebbnek a kedd kora reggel ígérkezik, ekkor helyenként –5 fokig csökkenthet a hőmérséklet, és napközben sem lesz 9 Celsius-foknál több a legmelegebb tájakon sem. A napközbeni maximum hőmérséklet a hét második feléig is marad 9-10 fok, a hétvégén térhetnek vissza a 14-15 fokos napközbeni csúcsok.

Ami a hőérzetet viszont negatívan befolyásolja: hétfő kivételével egész hétre csapadékos időt jeleznek előre a meteorológusok. Kedd reggeltől az ország délkeleti, keleti felére vastag, zárt felhőzet húzódik, míg északnyugatra, nyugatra napos, gomolyfelhős idő valószínűbb. Délkelet, kelet felé haladva növekvő eséllyel valószínű csapadék, amelynek nagyobb része jó eséllyel lehet havas eső, havazás. Mindehhez északi szél társul, amit sokfelé erős, a Nyugat-Dunántúlon és a Zemplén térségében helyenként viharos lökések kísérhetnek.

Szerdán is a keleti országrészekben lesz nagyobb esélye esőnek, havas esőnek, havazásnak egyaránt. Csütörtökön az ország területének nagy része fölött döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég. Akár több helyen is lehet csapadék, melynek formája eső, havas eső, havazás egyaránt lehet. Pénteken is általában erősen felhős vagy borult idő várható, de már több helyen lehet nagyobb eséllyel eső, mint hó. A hétvégén már változóan felhős időre van kilátás, elszórtan záporokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!