Májusban Magyarországra jön az EP költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttsége

2023. március 31. – 08:02

Másolás

Vágólapra másolva

Parlamenti forrásoktól úgy értesült a Népszava, hogy május 15. és 17. között Magyarországra látogat az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttsége.

A lap információi szerint a küldöttség az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságokkal fog beszélni, hogy megvizsgálja, Magyarország képes lesz-e megfelelően hasznosítani a helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokat.

A jogállamisági eljárás keretében befagyasztott felzárkózási támogatáshoz és a helyreállítási alapból nekünk jutó összeghez is csak azután juthat hozzá Magyarország, hogy teljesített számos korrupcióellenes intézkedést és részben megreformálta a bírósági rendszerét. Ennek állását vizsgálhatja májusban a küldöttség.

Több forrás szerint is akadozik a kormány terve, hogy feloldja az uniós forrásokat blokkoló két legfontosabbnak tűnő ügyet: az igazságügyi reform és a közalapítványi egyetemek függetlenítése sem halad megfelelő ütemben, erről itt írtunk bővebben.

A Népszava értesülései szerint egyelőre sem a végleges programról, sem a küldöttség összetételéről nem született végleges döntés.

Az EP költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttsége legutóbb 2017-ben járt Magyarországon, akkor többek között a felcsúti kisvasutat is meglátogatták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!