Az Integritás Hatóság szerint a magyar közbeszerzési rendszer diszfunkcionális és költségnövelő hatású

2023. március 31. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az Integritás Hatóság szerint a magyar közbeszerzések gyakorlati működése és ellenőrzése hiányos, azonban a jogi keretek megfelelőek – ez derül ki az uniós pénzeket érintő korrupció feltárására létrehozott Integritás Hatóság elnöke első jelentéséből.

Az Integritás Hatóság javaslatokat tesz a már zajló reformok keretében a támogatások hatékonyabb felhasználására is. A jelentés amellett, hogy megállapítja a közbeszerzési rendszer pozitívumait és megfelelően működő részeit, leír hiányosságokat is. Kiderül, hogy a rendszer összességében diszfunkcionális, költségnövelő hatású, ahelyett, hogy a közbeszerzés eredeti funkciójának megfelelően csökkentené a költségeket.

Ez gyakorlatban a közbeszerzési rendszerbe vetett bizalom hiányát, ezáltal a verseny alacsony szintjét és a korrupciós kockázatok növekedését eredményezi.

Épp azért ajánlásokat is megfogalmaznak: többek közt javasolják a közvélemény korrupciós érzékelését rendkívül negatívan érintő közélet tisztasága elleni bűncselekmények hatékonyabb visszaszorítását. Egy olyan, egységes ellenőrzési rendszert alakítanának ki, ami a teljes közbeszerzési folyamatot „holisztikusan” kezeli. Továbbá fokoznák a versenyt, amivel csökkenhetne az egyajánlatos közbeszerzések száma.

Az Integritás Hatóság elnöke, Biró Ferenc szerint a jelentés megállapításai és javaslatai hosszú ideje lappangó, rendszerszintű problémákra világítanak rá.

„Mára eljutottunk oda, hogy a szabályozási keret magas színvonalú, a gyakorlat és annak ellenőrzése azonban elmarad az elvárásoktól”

– mondta az elnök. Hozzátette: szerinte a közbeszerzés területén már most is számos előremutató reform zajlik, az Európai Bizottsággal zajló tárgyalások és a kondicionalitási eljárás keretében tett kötelezettségvállalások. A tavaly létrehozott Integritás Hatóság elnöke korábban a Telexnek adott interjújában azt mondta: a korrupcióról annyit, hogy nem kell csinálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!