Menczer Tamás szerint olyan az akkumulátorgyárak ügye, mint a csinos nők: megéri értük küzdeni

2023. március 27. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

Ötnapos üléssel folytatja munkáját a parlament, amit a napirend előtti felszólalásokkal kezdtek: Menczer Tamás nőkért való küzdéshez hasonlította az akkumulátorgyárak ügyét, az MSZP már hétfőn szavazna a svédek NATO-csatlakozásáról is, a DK szerint pedig az EU legígéretesebb országából Putyin csatlósává váltunk. A képviselők vitáztak a háborúról, a svéd–finn NATO-csatlakozásáról és az akkumulátorgyárakról is.

Bakos Bernadett, az LMP képviselője első felszólalóként arról beszélt, hogy a civilek ellenállása azt bizonyítja, hogy a magyarok nem akarnak akkumulátorgyárakat. Arról, hogy az NVB múlt héten elutasította a párt akkumulátorgyárakról szóló népszavazási kezdeményezést azt mondta, hogy a Választási Bizottság eljárása egyértelmű: amit ellenzéki képviselő ad be, arról nem lehet választást kiírni, amit kormánypárti, arról lehet. Az NVB döntését megtámadják, és új népszavazási kezdeményezést nyújtanak be.

Menczer Tamás államtitkár válaszában azt mondta, hogy igenis vállalja a kormány a vitát, azért vannak most az Országgyűlésben. Az akkumulátorgyárakról elmondta: az tény, hogy az akkumulátorgyártás viszonylag új technológia, ezért érthető, hogy az embereknek vannak félelmei, amikre választ kell adni. Az akkumulátorgyárak ügyéért folytatott harcot, illetve az ahhoz szükséges energiaellátás kiépítését a csinos nőknek való udvarláshoz hasonlította:

„Ez hasonlít ahhoz, mint amikor az ember egy csinos nőnek udvarol. Ez valamikor nehéz, de attól még a munkát bele kell tenni. De nem az a válasz, hogy ezt hagyjuk, mert tudjuk, hogy a végén jó lesz”

– mondta az államtitkár. Végül felsorolta, hogy hol működnek Európa-szerte akkumulátorgyárak. Példának hozta, hogy Franciaországban és Németországban a zöld pártok támogatása mellett működnek ezek a gyárak.

Ezúton is üdvözlöm, hogy ma végre szavazhatunk a finnek NATO-csatlakozásáról – kezdte Tóth Bertalan felszólalását. Az MSZP képviselője elmondta, hogy amennyiben van 46 kormánypárti képviselő, aki támogatja a svédek NATO-csatlakozását, akkor napirendre tűzhetik a svéd csatlakozást is, mivel az „ellenzék teljes mellszélességgel támogatja” azt, így meg lenne a szükséges többség. Menczer Tamás államtitkár szerint a külpolitikai iránymutatás szokatlan egy olyan párttól, aminek a „népszerűsége akár elérheti a két százalékot is”. Menczer azt mondta, hogy Tóth Bertalan odamehetett volna és megkérdezhette volna a svédeket, hogy „miért hazudoztak” Magyarországról. Az államtitkár megismételte Orbán Balázs mondatait, miszerint a Fidesz–KDNP képviselői megnyugtatást várnak a svédektől.

Gelencsér Ferenc komikusnak nevezte az „állampárti” képviselők hozzáállását a svéd–finn NATO-csatlakozáshoz. A momentumos Gelencsér szerint Orbánék veszélybe sodorták Magyarországot, mert a miniszterelnök Putyinnal barátkozik, az oroszoktól vesznek gázt, ezzel pedig a háborút támogatják. Dömötör Csaba államtitkár viszontválaszában azt hangsúlyozta, hogy szerinte az ellenzéki képviselők azt hiszik, hogy az ország külpolitikáját másokhoz igazítják, pedig nem, mert az „ország érdekeit tartják szem előtt”. Szerinte a baloldal háborúpárti álláspontot képvisel, mert fegyvereket küldenének Ukrajnának. Dömötör hangsúlyozta:

ha az ellenzéki képviselők nem támogatják majd a kormánypártok által benyújtott „békehatározatot”, akkor a magyarok többségi akaratával mennek szembe.

Kálmán Olga arról beszélt, hogy most, mivel nem érkezik az uniós pénz, a kormány már inkább az EU-n kívül látná Magyarországot. „Az Európai Unió legígéretesebb csatlakozó országának számító Magyarországból mára Putyin csatlósa lett” – mondta. Felidézte, hogy az EU- és NATO-csatlakozásról népszavazáson döntött az ország, így mikor az EU ellen politizálnak, akkor a magyarok akarata ellen politizálnak.

Dömötör Csaba szerint Magyarország nem ilyen EU-ról álmodott. Elmondta, hogy az előző kormányok „dobták oda” a Molt az oroszoknak, ezentúl a baloldali kormányok adták el a gáztározókat, és gázvezetékeket sem építettek. Dömötör szerint az EU jogállamisági követelésivel megpróbálja megtörni Magyarországot, mert „nem jó álláspontot képviselünk a háború és a béke kérdésében”. Az államtitkár végül felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc idén úgy beszélt március 15-én emberjogi kérdésekről, hogy 2006-ban „lövette az embereket” az utcán.

Az Országgyűlés napirendjéhez több módosító is érkezett: Toroczkai László levetette volna a finn NATO-csatlakozásról szóló javaslatot a napirendről, de ezt a többség leszavazta. A kormánypárti többség azt a módosítót sem támogatta, hogy már hétfőn szavazzanak a svédek NATO-csatlakozásáról is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!