13 éves gyerek kapott fegyverviselési engedélyt, a BRFK vizsgálatot indít

2023. március 27. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 13 éves, 2009 őszén született gyerek nevére állította ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság fegyverviselési engedélyt. Az eset úgy tudódott ki, hogy az engedélyt, amely egy méretében, formájában is bankkártyára hasonlító plasztiklap, a tulajdonosa – vagyis vélhetően ő – elhagyta.

A kártya a Pest megyei Surányban került elő, annak megtalálója azt eljuttatta a Privát Kopó szerkesztőségébe. A kártyát 2022 novemberében állították ki, alig egy hónappal azután, hogy a tulajdonosa betöltötte a 13. életévét, írja a portál, amely közzé is tette az igazolvány fotóját.

A bűnügyi lap cikke nyomán a Hvg.hu kérdezett rá a rendőrségnél, hogy hogyan fordulhatott elő, hogy egy 18 év alatti, sőt, még gyermekkorú személynek gáz- és riasztófegyver viselésére feljogosító engedélyt adtak ki. A rendőrség azt válaszolta a lap kérdésére, hogy tévesen adták ki a fegyverviselési engedélyt, adminisztrációs hiba történt.

Az ügyben vizsgálatot indítanak, a 13 éves gyerek nevére szóló engedélyt pedig azonnali hatállyal visszavonják – közölték még a lap megkeresésére.

A Hvg.hu arra is rákérdezett, hogy még hány kiskorú szerepel az adatbázisukban, akiknek hasonló engedélyt adtak ki, de erre a kérdésünkre nem válaszoltak.

Fegyverviselési engedélyt 18 éves kor fölött lehet kiállítani Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!