Márki Zay-Péter és a DK egymásnak feszült azon, hogy Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter dohányzik-e

2023. március 25. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tudja elérni, hogy ha bemegy egy benzinkútra, akkor időnként ne szóljon be valaki, a családja azonban mégsem mondta soha, hogy kár volt indulnia a 2018-as időközi választáson vagy később, miniszterelnök-jelöltként – erről is beszélt Márki-Zay Péter abban az interjúban, amit a Blikknek adott.

Az ellenzéki összefogás korábbi miniszterelnök-jelöltje a lapnak azt mondta, emberileg ma is jó a kapcsolata a legtöbb ellenzékivel, a pártokkal viszont mindig értékalapon működött együtt. Szerinte Dobrev Klára is elbukott volna a választáson a Fidesszel szemben, csak akkor most ő szidná mindenki. Egyébként pedig meggyőződése, hogy még mindig ő volt a legesélyesebb jelölt Orbán ellen,

„Sőt, velem az élen egy rövid időre erősebb volt az ellenzék a Fidesznél. Ezt három magyar, illetve egy amerikai közvélemény-kutató is kimutatta.”

Arra, hogy hogyan esett neki az, hogy a vereség után azonnal ellene fordult Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc, azt válaszolta, jó anyagból van ahhoz, hogy lehessen rugdosni. „Ők amúgy sem azok, akiknek az elfordulása fájdalmat okoz. Gyurcsány és Jakab már pisilni is együtt ment ki a pártelnöki értekezletekről, dohányozni is szinte kézen fogva mentek, látszott, hogy nagyon szoros kapcsolat formálódott közöttük. Jakab részt se vett a kampányban, péntekenként és szombatonként nem ment sehova a magánéletre hivatkozva. Gyurcsány pedig már jó előre közölte velem, hogy ha elveszítjük a választást, én leszek a hibás. Szóval nem lepődtem meg.” A győzelmet amúgy sosem tartotta valószínűnek, csodaszámba ment volna szerinte.

A dohányzásra egyébként reagált Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese a Facebookon. Azt írta: „Ez már azért sem lehetséges, mert egyikük sem dohányzik. És ez a legkevésbé kártékony valótlanság.”

Az interjúból kiderült még, hogy:

  • Márki-Zay szerint ilyen szabályokkal, ilyen médiakörnyezetben 2026-ban nem lehet leváltani a kormányt, aki mást mond, az nemcsak hülye, hanem szándékosan hazudik.
  • Szerinte a választás előtt sokkal óvatosabbnak kellett volna lennie a kommunikációjában, ez komoly hiba volt, de nem ezen múlott a végkimenetel.
  • Azért alapít pártot, hogy legyen kire szavazniuk azoknak, akik amúgy senkit nem támogatnának az európai parlamenti választáson.
  • Márki-Zay szerint utoljára akkor tudtak az Amerikából kapott pénzről az ellenzéki pártok, amikor maguknak követelték az összeget, ami maradt.
  • Április harmadika óta Hódmezővásárhelyet vezeti, ruhát oszt a rászorulóknak, az online fotóalbumját rendezgeti, és az érméit, amit 11 éves kora óta gyűjt, valamint románul tanul, unokázik és kutyázik.
  • Felesége asztalosműhelyben dolgozik, amiért pénzt nem kap. Emellett pedig bevásárolni nem őt küldi, mert szerinte hülyeségeket vesz, „büdös sajtokat meg borokat.”

Az ellenzéki kampány összeomlásáról a Direkt36 részletesen írt a Telexen megjelent cikkében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!