25 ezer háztartás éves áramfelhasználását fedezheti a Szeged melletti két új napelemerőmű

2023. március 24. – 08:17

25 ezer háztartás éves áramfelhasználását fedezheti a Szeged melletti két új napelemerőmű
A szegedi naperőműtelep – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szeged határában elkészült az MVM állami energiacég új napelemerőműve, és országszerte még több hasonlót terveznek. A beruházásra az Európai Unió 3,5 milliárd forintot adott, de idén lezárul az ilyen nagy méretű fejlesztések uniós támogatása. Az még kérdéses, hogy a rendszerbe belépni szándékozó magánemberek és az intézmények napelemeiből mikor lehet majd betermelni az áramot a hálózatba. Szeged önkormányzatánál amiatt is várnak az újabb napelemes fejlesztésekkel, mert most nem jönnek uniós pénzek, nem nyílnak újabb pályázati lehetőségek.

A Szeged mellett, a városon kívül megépült két napelemerőmű mintegy 25 ezer háztartás éves áramfelhasználását fedezi majd, és 28 ezer tonnával csökkenti az országos szén-dioxid-kibocsátást. Az egyik telep a Sándorfalvára vezető út közelében, a másik pedig Baktó városrész mellett van.

Az első, a sándorfalvi úthoz közeli napelemerőmű a tervezettnél két hónappal hamarabb, azaz öt hónap alatt elkészült, a próbaüzemen megfelelt, és március végén lesz a műszaki átadása – jelentette be szegedi sajtótájékoztatóján az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek cégcsoportjának tagja, az MVM Zöld Generáció Kft. A beruházás költsége 9,4 milliárd forint, ebből az Európai Unió támogatása 38 százalék volt. Úgy tervezik, legalább 25 évig működni fog a naperőmű.

Az új erőművet nagy számok jellemzik:

a majdnem 52 ezer négyzetméteres területen több mint 43 ezer panel gyűjti a napfényt, ehhez 140 kilométer kábelt kellett lefektetni, és 28 ezer MWh lesz az éves teljesítménye.

A megtermelt áramot a város határában már régóta üzemelő villamosenergia-elosztó állomás fogadja.

A másik szegedi telephelyen még nem készült el teljesen a napelemerőmű, de ott is hamarosan befejezik a munkálatokat. A naperőművek építésének helyét két fontos szakmai tényező határozza meg: az egyik a hálózati csatlakozás lehetősége, ami a város melletti helyszínen már adott volt, a másik, ami Szeged mellett szólt, az évi napsütéses órák magas száma. Emellett megfelelő földterület is kell, ezt Szeged mellett az MVM magántulajdonostól bérli.

Tovább fejlesztenek, de már EU-támogatás nélkül

Jelenleg a megújuló forrásokból származó villamos energia az összes hazai termelésnek mintegy 15 százalékát adja, ebben benne vannak a vízerőművek, a biomassza, a napelemparkok és a szélerőművek is – ismertette a Telex kérdésére az energia előállításának részleteit Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzletiprojekt-igazgatója. Országszerte már száznál tart a naperőművek száma az MVM-nél, és harmincnál több újat állítanak üzembe a közeljövőben.

A cég év végére 450, 2025-re pedig 800 megawattra tervezi növelni a megújulók energiatermelését.

Tavaly az ország teljes villamosenergia-fogyasztása a becslések szerint 47,32 TWh volt, ebben minden családi ház és intézmény saját napelemtermelése/-fogyasztása is benne van.

Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzletiprojekt-igazgatója és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a szegedi sajtótájékoztatón – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex
Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzletiprojekt-igazgatója és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a szegedi sajtótájékoztatón – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex

Az Európai Unió év végéig támogatja a naperőművek építését, tovább nem, így a most folyó építkezések lezárulta után újabb beruházásokhoz az eddigi ismeretek szerint nem lehet majd uniós pénzt igénybe venni. Arra viszont számítanak az MVM-nél, hogy az unió és az állam is ad majd pénzt a villamos hálózat fejlesztésére, és ha sikerül abban eredményeket elérni, az új belépő lakossági és intézményi napelem-tulajdonosoknak is lehetővé teszik, hogy a náluk megtermelt áram egy részét betáplálják a hálózatba. A tiltás, illetve várható engedélyezés részleteiről korábban beszámolt a Telex.

Szegeden évek óta bővítik az intézmények napelemhasználatát

A város önkormányzata évek óta sok saját beruházást valósított meg azért, hogy növeljék a megújuló energia használatát, az utóbbi bő egy évtizedben jó néhány intézmény – bölcsődék, óvodák, iskolák – tetejére szereltek napelemet. Arról nem értesültek a városházán, hogy újabb befektető tervezne nagy méretű napelemparkot építeni Szegednél, de érdeklődők jelentkeztek. A megépült napelemerőmű a város adóbevételeit növeli.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a Telexnek elmondta:

az önkormányzatnál is remélik, hogy minél hamarabb lehetőség nyílik majd az intézményeikre telepítendő újabb napelemek hálózati bekötésére.

Tavaly, amikor kiderült, hogy országszerte lezárják a hálózati betáplálás lehetőségét az új belépők előtt, az önkormányzat még a zárlat előtt bejelentette az előkészítésben lévő napelemes intézményi fejlesztéseit. Így biztosították azt, hogy a beruházásoknak legyen hasznuk és értelmük, hiszen például egy óvoda tetejére sokkal nagyobb teljesítményű napelemegység telepíthető, mint amennyi áramot ott felhasználnak, azaz a felesleggel kezdeni kell valamit, a tárolás pedig még bonyolult.

A szegedi önkormányzatnál más okból is várnak az újabb megújulóenergia-fejlesztések tervezésével. Az eddigieket az EU mintegy 50 százalékos arányban támogatta, most azonban, mivel az Európai Unió és a kormány közötti viták miatt nem jönnek az uniós pénzek, és még nincsenek új pályázati lehetőségek, az újabb beruházásokkal meg kell várni, amíg ismét lehet támogatást szerezni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!