Pszichés gondokra hivatkozva védekezik a Kapás utcai baltás gyilkos

2023. március 24. – 14:33

Pszichés gondokra hivatkozva védekezik a Kapás utcai baltás gyilkos
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Beismerte a bűnösségét, de az ügyészség 16 év fegyházról szóló ajánlatát nem fogadta el pénteken H. Krisztina, aki baltával megölte az élettársát, miután az el akarta hagyni. Mivel a gyilkosságot különös kegyetlenséggel követte el, akár életfogytiglan is fenyegetheti, de az előkészítő ülésen közölt döntése alapján abban bízhat, hogy a 16 évnél enyhébb büntetéssel fog végződni az eljárás. A Fővárosi Törvényszéken kiderült, hogy

H. Krisztina a pszichés és egészségügyi állapotára fogja építeni a védekezését. Azt állítja, nem is teljesen emlékszik arra, amit tett, csak emlékfoszlányai vannak.

A vádirat – H. Krisztina által sem vitatott – összefoglalása szerint a most 42 éves nő és későbbi áldozata 2017-ben ismerkedtek meg egy internetes társkereső oldalon, és rövidesen összeköltöztek. Közösen béreltek egy lakást a II. kerületben. A nő a kezdetektől fogva féltékenykedett, emiatt sokat veszekedtek, és a férfi szakítani akart. A nő innentől kezdve kitalált ürügyekkel bírta maradásra: hol nem létező betegségre, hol terhességre hivatkozott, öngyilkossággal fenyegetőzött.

A nő egyre agresszívabbá vált: eleinte csak tárgyakat tört össze, de egy idő után magát az élettársát vette célba. A férfi számára az volt az utolsó csepp, amikor 2021. januárjában a nő baseball-ütővel támadt rá, és a lábába is beleharapott.

58 sérülés az áldozaton

A férfi feljelentést ezután az eset után nem tett, de megtervezte a kilépését a bántalmazó kapcsolatból. Nem szólt előre, hanem január 30-án, amikor a nő éppen nem volt otthon, elvitte a holmiját a közösen bérelt lakásból. Elköltözésével a nő akkor szembesült, mikor hazaért a munkából. H. Krisztina ezután hívogatni kezdte a férfit, és elérte, hogy az ráálljon egy személyes találkozásra a történtek megbeszélésére.

Február 1-jén abban a lakásban találkoztak, ahol addig együtt éltek. A nő még az előszobában rátámadt a férfira, balta és kés is volt nála. Az áldozat a nappali bejáratánál földre esett, de a gyilkosa még ekkor sem hagyta abba a bántalmazását. Végül összesen 58 sérülést azonosítottak a holttesten. A vádban ezért különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés szerepel.

Emellett van még egy ehhez képest súlytalan vádpont is, ami arról szól, hogy a kapcsolatuk alatt a nő egyszer belépett élettársa Facebook-fiókjába, elolvasta a magánüzeneteket, egy részüket le is fényképezte. Ezért információs rendszer megsértésével is vádolják, amiért legfeljebb két évet lehet adni: védője indítványozta is, hogy ez a vádpont – mivel jelentéktelen az emberöléshez képest – kerüljön ki a vádból, de az ügyész ragaszkodott hozzá.

A gyilkosságot a nő egyébként a kezdetektől beismerte, sőt, ő hívta fel utána az apját, hogy elmondja neki, mit tett, az apa pedig értesítette a rendőrséget. A lakásba érve H. Krisztinára a kádban találtak rá, elmondása szerint öngyilkossági szándékkal megvagdosta magát, de a vágások egyike sem ért ütő- vagy verőeret.

Alig mutatta magát

A nő letartóztatásban várta a bíróság elé állítását, időközben többször állt orvosi kezelés alatt. Pénteken arcmaszkban, fekete kapucniját a fejére húzva jelent meg a Fővárosi Törvényszéken, arcából csak a szemét lehetett látni. Amikor levette a kapucnit, láthatóvá vált vörös, két kislányos fonatba rendezett haja. Kifejezetten alacsony, kis termetű, az őt kísérő női bv–őr majdnem egy fejjel magasabb volt nála. Két ügyvéd is képviselte.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A hallgatóság soraiban megjelentek az áldozat testvérei, családtagjai is. A vádirat ismertetésének a vége felé, mikor az ügyész hosszan sorolta a férfi sérüléseit, néma csend volt hátul a teremben.

H. Krisztina egy, a sajtó elleni kirohanással indított: kikérte magának, hogy az egyik tévé olyan képet tett közzé róla, amelyen a kislánya is látható. A nyomaték kedvéért többször is kijelentette:

nem járul hozzá, hogy bármilyen kép készül róla, ahhoz pedig főleg nem, hogy a hozzátartozóit bármilyen sérelem érje az ő ügye miatt.

Amikor döntés elé állította a bíró, hogy most, az előkészítő ülésen elfogadja-e az ügyészség által ajánlott – a bűncselekmény súlyához képest viszonylag kevésnek számító – 16 évet, H. Krisztina közölte, hogy nem, nem mond le a tárgyaláshoz való jogáról. Mikor a bíró, Fehér Szabolcs kérdezni kezdte arról, miért is tartja szükségnek a tárgyalást, ha egyszer mindent beismer, a nő pár percig halkan egyeztetett az egyik ügyvédjével, majd azt mondta:

az elmeállapotára vonatkozó szakvéleménnyel kapcsolatban vannak kifogásai, szerinte az hiányos, nem tartalmaz mindent.

Elveszett emlékek

Egyébként nagyon keveset beszélt, de egy fontos állítása volt még: azt mondja, nagyon sok dologra nem emlékszik a gyilkossággal kapcsolatban. Az ügyvédje fejtette ki aztán részletesen a védekezésük alapjait: eszerint arra mennek rá, hogy elérjék a büntethetőséget kizáró vagy korlátozó ok megállapítását. Az indítványaik – egy régi, több szempontból is problémás vallomás kirekesztését leszámítva – is erre vonatkoznak.

Az ügyvéd szerint védence szervezetében a támadás ideje alatt altató-nyugtató gyógyszer volt. Beszélt még epilepsziáról, pszichiátriai kezelésről, hiányos, felületes szakvéleményről és az igazságügyi elmeorvosi intézet pszichológusa által megállapított borderline személyiségzavarról is. Ennek egyébként az egyik legfőbb jellegzetessége az extrém félelem az elhagyatástól.

Az ügyvéd szerint az emlékezetzavarnak kimutatható előzménye a vádlott életében: egyszer gyerekkorában, amikor az iskolában a társai csoportosan piszkálták, volt egy agresszív kitörése, és erre ugyanúgy nem emlékezett utána, mint most a gyilkosságra.

A védő indítványozta, hogy szerezzék be a védencére vonatkozó összes egészségügyi iratot, egészítsék ki a korábban elkészített igazságügyi elmeorvos szakértői véleményt, és rendeljenek ki neurológus-, pszichiáter-, és klinikofarmakológus szakértőt.

Az ügy május 19-én H. Kriszina és szakértők meghallgatásával folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!