Hat vidéki kórházat egyetemi alapítványoknak adna át a kormány

2023. március 21. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetemi vagyonkezelő alapítványokra bízná hat vidéki állami kórház fenntartását a kormány – többek közt ez is szerepel abban a 45 oldalas egészségügyi törvényjavaslatban, amelyet nemrég tettek közzé társadalmi egyeztetésre a kormány honlapján, írja a Hvg.hu.

A legfontosabb, kétharmados többséggel végrehajtható változás, hogy hat, eddig állami fenntartású és külön költségvetési szervként működő vidéki kórház fenntartói joga, valamint a hozzájuk tartozó 25 ingatlan átkerülne három egyetemhez, áttételesen az egyetemeket fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítványokhoz.

Eszerint:

  • a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház a Debreceni Egyetem alapítványához;
  • a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza a Szegedi Tudományegyetem alapítványához;
  • míg a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház és a Siklósi Kórház a Pécsi Tudományegyetem alapítványához kerülne.
A felújított Gróf Tisza István Kórház Berettyóújfaluban 2013. augusztus 8-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A felújított Gróf Tisza István Kórház Berettyóújfaluban 2013. augusztus 8-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A fenntartói jogok átadásával együtt az ingó vagyonelemeket és ingatlanokat is ingyenesen kapnák meg az egyetemek. Az indoklás szerint „az egészségügyi irányítás egységessége miatt szükséges” a változás, hogy „azokban a vármegyénkben, ahol az egészségügyi felsőoktatási intézmény klinikai központja látja el a vármegyei irányító feladatokat (…) a klinikai központok szervezetileg is integrálják a vármegye területén működő egyes városi kórházakat”. Ez a tervezet július 1-jével lépne hatályba.

A 45 oldalas javaslatcsomagban az is szerepel még, hogy a „18 év alatti fiatalok vízipipa-használatának visszaszorítása érdekében” a jövőben „tilos 18. életévét be nem töltött személy részére dohányterméket, valamint vízipipát értékesíteni, illetve kiszolgálni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!