Könyvkölcsönzés az édességboltban – így vészelték át a kulturális intézmények a kényszerű téli szünetet

2023. március 20. – 11:15

Könyvkölcsönzés az édességboltban – így vészelték át a kulturális intézmények a kényszerű téli szünetet
Kiállítók és érdeklődők a szegedi Kulturális piacon – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Kulturális piacot tartottak Szegeden, hogy a hosszú, energiatakarékos téli szünet után a közönség ismét találkozhasson a városi kínálattal. A nyitást ünnepelték így, mert az önkormányzati művelődési intézmények többsége bő két hónapon át zárva volt. Szegeden már a koronavírus-járvány alatt újfajta módszereket találtak ki arra, hogy a zárlat alatt is nyújtsanak kulturális szolgáltatásokat, és ezeket a megoldásokat az elmúlt két hónapban is használni tudták.

Mit tehet a könyvtáros, ha nem engedheti be az épületbe az olvasókat? A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban az interneten elérhető szolgáltatásokon kívül is új ötleteket találták ki erre. Először a koronavírus-járvány alatt sikerült az épületen kívül megoldani a könyvkölcsönzést. Az olvasók könyvcsomagokat rendelhettek meg, amit a munkatársak készítettek elő, és a megrendelő az épületen kívül vehette át a küldeményt. Az elolvasás után visszaküldött könyveket fertőtlenítették, azután lehetett azokat újra kikölcsönözni. Ezt a módszert a könyvtár központjában vezették be először, azután sikeresen alkalmazták a városrészek fiókkönyvtáraiban is, tavaly pedig üzembe helyeztek egy könyvátvevő automatát, ami napi 24 órában használható.

A járvány alatt a könyvtárosok videókat készítettek, meséket olvastak fel, bemutatták a helyismereti gyűjteményt, vagy éppen gyakorlati bemutatóval adtak tanácsot ahhoz, hogyan kell egy sérült könyvet megjavítani. A járvány után az olvasók lassan, fokozatosan tértek vissza a személyes könyvtári látogatásokhoz és a rendezvényekhez, azután most a téli zárlat újabb akadályt hozott.

A hosszú szünetre számítva tavaly december elején, még a téli zárás előtt megnövelték az egy olvasó által kölcsönözhető könyvek számát. Ez bő két hét alatt 36 ezer kötet kikérését eredményezte, miközben Szeged 160 ezer fős város. Az energiatakarékosság miatt a most véget ért télen a könyvtár összes hálózati egysége három hétig volt zárva. Ezután január 9-én kinyitották a tizenháromból három, korábban épületgépészetileg korszerűsített fiókkönyvtárukat, miközben a legnagyobb, a legtöbb energiát fogyasztó Dóm téri központ március 3-ig zárva maradt.

Sikaláné Sánta Ildikó igazgató a Somogyi-könyvtár asztalánál – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex
Sikaláné Sánta Ildikó igazgató a Somogyi-könyvtár asztalánál – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex

Szeged külső városrészei között nagy a távolság, ezért kialakítottak 7 átmeneti könyvkölcsönző pontot. Ilyen működött például édességboltban és családi vállalkozás irodájában is, továbbá a vasútállomáson és a Nemzetiségek Házában is kikölcsönözhették, illetve visszavihették a könyveket az olvasók. A Magyar Kultúra Napját is a vasútállomáson ünnepelték meg.

Több tízezer könyvet olvastak el a télen a szegediek

Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy ezeknek a kényszer szülte lépéseknek mérhető sikerük volt. Sok olvasó használta úgy is a könyvtárat, hogy a bezárt épületbe nem mehetett be. A téli zárlat két hónapja alatt 20 ezer könyvet vittek vissza, és 17 ezret kölcsönöztek ki, majd március elején, a nyitás utáni két napon több mint 12 ezret adtak vissza, azaz télen is folyamatosan cserélték a könyveket az olvasók.

Összehasonlításul: a korlátozások nélküli időszakokban havonta mintegy 28 ezer kötetet visznek haza az olvasók a könyvtár teljes hálózatából. A villamosenergia árának a korábbihoz képest mintegy hétszeres áremelkedése miatt a takarékoskodás a március eleji nyitás után sem érhet véget a könyvtárban, ami azt jelenti, hogy a fűtéssel, a hűtéssel és a világítással is spórolnak. A Somogyi főépületében három éve már új led-lámpák vannak, azok kevesebbet fogyasztanak, és folyamatosan cserélik korszerűbbekre az égőket a fiókkönyvtárakban is.

A Somogyi a város egyik kulturális központja: könyvbemutatókat, gyermekprogramokat, kiállításokat, író-olvasó esteket, a Szegedi Nemzeti Színház új bemutatóihoz kapcsolódó közönségtalálkozókat is rendszeresen tartanak. A Kulturális piacon a kínálatuk bemutatása mellett a Petőfi emlékévhez kapcsolódó játékkal, továbbá digitális rajztáblával és 3D-s nyomtatóval várták az érdeklődőket.

A járvány alatt megfogyatkoztak a kisközösségek

2023 január-februárban, amíg zárva voltak a szegedi művelődési intézmények, köztük a bábszínház, a színház és a múzeum is, a Szent-Györgyi Albert Agorát és a hálózatába tartozó 7 városrészi művelődési házat sem lehetett látogatni. Az önkormányzat azért döntött így, mert a megnövekedett energiaköltségeket az önkormányzati fenntartású művelődési intézményeknél a város költségvetésből fedezik. Most a tavaszi Kulturális piacot a szervezők szándékosan időzítették március közepére, hogy a közönség értesüljön az intézmények megnyitásáról, és újra találkozhasson a kínálattal. A látogatás és a megjelenés a közönségnek és a kiállítóknak is ingyenes volt. A Kulturális piac rendezvényeit az 1990-es években indították, eleinte szabadban, a Dóm téren volt, majd egy hosszú szünet után 2017-től évente megtartják. Két éve a járvány miatt maradt el, a mostani a hatodik volt az új sorozatban.

Az Agorában jelenleg 37 féle csoport, klub, közösség működik. A koronavírus-járvány előtt még több mint 50 ilyen volt, de a járvány alatt megfogyatkoztak. A tapasztalat azt mutatta, ha nincs hova menni, ha a tagok nem tudnak összegyűlni és folytatni a közös tevékenységüket, akkor megszűnhetnek a csoportok. Ezt nagyon szerették volna elkerülni az Agorában, ezért a téli szünetet megelőző hónapokban Orbán Hedvig igazgató a művelődési központ minden csoportjának szerzett valami olyan helyet a városban, ahol folytathatják tevékenységüket, amíg az Agora zárva van.
Magyarországon összesen 14, a szegedi Agorához hasonló kulturális központ van, a vezetőik kb. kéthavonta tartanak megbeszélést, ezek alapján Orbán Hedvig úgy tudja, nem mindenhol volt olyan téli zárlat, mint Szegeden, de vannak olyan városok is, ahol a hosszú szünet utáni tavaszi újranyitást március közepére, vagy április elejére időzítették.

Orbán Hedvig, az Agora igazgatója bejelenti a Kulturális piac következő műsorszámát – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex
Orbán Hedvig, az Agora igazgatója bejelenti a Kulturális piac következő műsorszámát – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex

A Kulturális piacon 31 kiállító volt, jórészt az önkormányzati intézmények jelentek meg, és néhány civil szervezet is pultot, illetve asztalt nyitott az érdeklődőknek. Az Agora színháztermében rövid táncos, énekes, zenés előadásokat, egy kisebb teremben pedig verseket és prózai felolvasásokat láthatott-hallhatott a közönség.

Orbán Hedvig úgy látja, az emberek nagyon vágynak arra, hogy ismét közösségbe mehessenek, ez a megnövekedett igény a járvány után is érzékelhető volt. Az igazgató abban reménykedik, hogy a következő télre már nem kell bezárni az Agorát, de úgy véli, ennek érdekében sokat kell dolgozni, növelni a bevételeket, és az is szükséges, hogy a külső, gazdasági feltételek kedvezőbbek legyenek.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!