Potápi Árpád János államtitkár felsorolta történelmünk meghatározó pillanatait: 1848, 1956, 2010

2023. március 19. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar szabadságszerető nép, 1848 forradalmi lelkülete ezért talált otthonra olyan gyorsan minden magyar szívében – erről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Calgaryban, a kanadai magyar közösség március 15-i ünnepségén beszélt az MTI beszámolója szerint.

Potápi azt mondta, hogy a magyarság lelke abban a szabadságban gyökerezik, amelyet Szent István óta óhajt minden nemzedék, ugyanakkor ma Erdélyben és Kárpátalján is csorbul a magyarok szabadsága.

„Különösen a kárpátaljai magyarság van ma veszélyben és életveszélyben, mert olyan háborúba viszik el a magyarokat, ami nem a mi háborúnk”

– mondta, hozzátéve, hogy bár elítéljük Oroszország katonai agresszióját, „de az Ukrajna területi integritása és szuverenitása ellen indított támadás nem lehet indok arra, hogy a magyar nemzeti kisebbség jogait csorbítsák”. Ezért, bár Magyarország humanitárius akcióival folytatja Ukrajna megsegítését, közben nem mond le a Kárpátalján élő őshonos nemzetrészéről.

Az államtitkár szerint „ma első és legfontosabb álmunk a béke”. Egy másik álomról is beszélt a néhány éve krecsányával és lajbijával ismertté lett politikus: 2010 előtt álom volt a magyarság egysége is, ma pedig elmondható, hogy a magyarság egységes.

A 2010-es évszám annak apropóján is előjött a beszédében, hogy felidézte a magyarság történelmének legkiemelkedőbb pillanatait. Potápi szerint ilyen meghatározó pillanat, ilyen esztendő volt 1848 és 1956, valamint bizonyos szempontból ilyen volt 2010 is, amely egy új időszámítás kezdetét jelentette a nemzetpolitikában. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!