Kocsmáros lett Törőcsik Mari egykori falujában az Együtt alapítója

2023. március 18. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

„Tényleg csak annyi volt, hogy beírtam a Google keresőjébe: zsákfalu és eladó ingatlan. El akartam tűnni, elegem lett a közéletből, a politikából. Az első találat a velemi Pittyes kocsma volt. Azóta beleszerettem a helybe, a falusi létbe” – mesélte a Blikknek Kónya Péter korábbi országgyűlési képviselő, az Együtt Párt alapítója, társelnöke, a Szolidaritás Mozgalom korábbi alapító elnöke.

Miután 2018-ban visszavonult a közélettől és nem indult el a választáson sem, először a fővárosban akart elhelyezkedni. „Megpróbáltam visszamenni katonának, de a politikai múltam miatt sehova nem mertek felvenni” – mondja Kónya. Egy merész döntés után a Budapesttől 240 kilométerre fekvő Velembe költözött, ahol megvette és felújította a helyi kocsmát, amely csak négy házra van Törőcsik Mari egykori otthonától.

A Blikk riportjában arról beszélt a volt országgyűlési képviselő, hogy eleinte még „gyüttmentezték” a velemiek, de nagyon gyorsan elfogadták, befogadták.

„Egyébként senki nem törődik a politikai múlttal, összejár itt fideszes, jobbikos, sőt, már mi hazánkos hívek is vannak. Érvekkel vitázunk, nem érzelmekkel.”

A kocsma csak a hét három napján tart nyitva, és Kónya áll a pult mögött, nincs alkalmazottja. „Azt szoktam mondani, családbarát nyitvatartás van, akkor jöjjenek kocsmába, mikor én nyitva vagyok!”

A közélet egyáltalán nem hiányzik neki. Azt mondja, nem áll szándékában visszatérni a politikába, még helyi szinten sem. „Nyilván kikérik itt az emberek bizonyos ügyekben a véleményem, hisz van tapasztalatom, de nem látom az értelmét a közéleti munkának. Egy zsákfaluból egy országos pártot felépíteni... értelmetlen és lehetetlen. Egyébként is, az a fajta nyugalom, ami hosszú idő után most visszatért az életembe, megfizethetetlen. Nem is adnám semmiért.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!