Veszélybe került a szociális otthonok működése, a kormánytól várnak segítséget

2023. március 18. – 07:53

Másolás

Vágólapra másolva

Igazságosabb rezsitámogatást kérnek a kormánytól a szociális otthonok. Azt szeretnék, hogy egységesen, fenntartótól függetlenül, a gondozási napok számához igazítva, kifejezetten a rezsiköltségek fedezetére állapítsanak meg kiegészítő támogatást – írja a Népszava a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete, Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárnak címezett levele alapján, amit 32 olyan alapítvány vagy egyesület is aláírt, amely idős embereknek, fogyatékkal élőknek, rászorulóknak nyújt lakhatást, gondozást.

A levél írói kifogásolják, hogy míg a kormány néhány fenntartót megsegít, kiegészítő támogatásokat, időszaki pályázati lehetőségeket biztosít számukra, a nonprofit szervezetek, alapítványok semmit nem kaptak, a minisztérium által kiírt rezsiköltség-támogatásra nem jelentkezhetnek. Körülbelül 200 nonprofit szervezetet érint a probléma, amelyek fenntartásában 648 intézmény működik.

Mára több idősotthon működése is veszélybe került a megnőtt rezsiköltségek miatt, miután az intézmények kiadása többszörösére, akár tízszeresére emelkedett.

Van, ahol a gázszámla havi 1 millió 60 ezer forintról 2 millió 770 ezer forintra nőtt.

A levélben azt írják: a lakók hiába fizetnek magasabb térítési díjat, az intézmények ezzel is csak részben tudják fedezni a megnövekedett költségeket. Az ellátottaktól többet pedig nem kérhetnek, a gondozottak és családjaik teherbírása is véges.

Ha az állam nem segít, és ezek a civil fenntartású intézmények megszűnnek, akkor sok rászoruló maradhat ellátás nélkül – írják. Hiába keresnének ugyanis új intézményt, az állami vagy az egyházi fenntartóknál sincs hely, hiszen a jelenlegi kapacitásokat jelentősen meghaladja a szolgáltatásra várakozók száma. A levélírók szerint az államnak is az az érdeke, hogy ezek a szervezetek fennmaradjanak és stabilan működjenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!