Tiborcz Istvánra hivatkozva akartak kiszedni kétmillió eurót a volt Honvéd-tulaj vágóhídcézárból

2023. március 17. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök vejére, Tiborcz Istvánra hivatkozva ígértek segítséget Piero Pininek, a Honvéd volt tulajdonosának, az egyik legnagyobb európai vágóhidas dinasztia fejének. Az állítólagos segítségért kétszer egymillió eurót kértek Pinitől, aki ellen előbb költségvetési csalás, majd 2021-ben befolyásolással üzérkedés gyanúja miatt indult eljárás – írja a 24.hu.

Az eset előzményeit ismertetve a lap arról ír: Pini ügyvédjének egy férfi – aki egyben szintén ügyfele is az ügyvédnek – azt állította, hogy egy esküvőn megismerkedett Tiborcz Istvánnal, pálinkáztak, és azóta is jóban vannak. Egyszer fel is hívott valakit, „és a beszélgetésből kívülről úgy tűnt, hogy tényleg a miniszterelnök vejével beszél”. A férfi ezután elhitette az ügyvéddel, hogy Tiborcz a kapcsolatain, valamint a befolyásos ügyvédein keresztül tudna segíteni Pininek, és állítólag meg is beszéltek egy találkozót az olasz üzletember és Tiborcz között.

Fotó: Pinigroup
Fotó: Pinigroup

„A találkozás napján az ügyvéd lemondta az aznapi találkozóit, a felesége pedig süteményeket sütött, mert Pini közismerten édesszájú” – írja a lap az eset körülményeit. Meg is jelent egy fekete Mercedes kisbusz, több kört tett a ház előtt, majd megállt, és abból egy „gesztenyebarna hajú, ötvenes asszony” ment be az ügyvéd házába. Nem akarta elárulni, ki ő, de ezt állította, Tiborcz István küldte a találkozóra. Amelyen kétszer egymillió euróért azt ígérte, hogy a költségvetési csalással vádolt üzletemberről lekerül a nyomkövető, a fiát egy hónapon belül szabadlábra helyezik, valamint 5,5 milliárdról 3,5 milliárd forintra csökkentik az ügyében a költségvetési kárértéket.

Az olasz üzletember és az ügyvédje gyanúsnak tartották a dolgot, és nemet mondtak a felajánlásra, amit egy újabb megkeresés követett azzal, hogy „Tiborcznak nagyon messzire elér a keze, és csak ő fogja tudni ezt az ügyet elintézni.”

A 24.hu szerint a történet folytatása az lett, hogy a büntetőügy elsimítására ígéretet tevő, Tiborczra hivatkozó férfi tanú lett az ügyben, míg a felajánlást visszautasító Pini és az ügyvéd gyanúsítottá vált befolyással üzérkedés gyanúja miatt. Az eljárásról a lapnak csak annyit mondott az ügyészség, hogy a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt elrendelt nyomozás jelenleg is folyamatban van, annak állásáról és a tervezett intézkedésekről további adat nem közölhető.

Tiborcz Istvánt is megkeresték, akinek a sajtósától azt a választ kapták, hogy „a megkeresésében említett személyt, személyeket Tiborcz István nem ismeri, sem személyes, sem pedig üzleti kapcsolatban nem áll és nem állt velük”. Hozzátették, hogy amennyiben az eljárás során Tiborcz segítségét kérik majd, ő mindenben együttműködik a hatóságokkal, hogy „kiderüljön, kik és milyen szándékkal próbáltak meg visszaélni a nevével”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!