A szántásba épült a kézilabdapálya, aztán majd egyszer a város is követi

2023. március 17. – 14:29

A szántásba épült a kézilabdapálya, aztán majd egyszer a város is követi
A kozármislenyi kézilabdapálya a várostáblával – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkilenc évig éltem egy olyan apró felvidéki településen, ahol a focipálya már a falutáblán kívül van. Se bicikliút, se járda nem vezet a pályához, gyerekkorunkban az út szélén baktattunk vagy tekertünk ki oda. Ha épp autó jött, akkor gyorsan libasorba verődtünk, szinte már az árokba húzódtunk le, hogy minél kevesebb helyet foglaljunk. Ez így volt természetes, és még ma is az, ha nagy ritkán hazalátogatok.

Valami hasonló helyzet alakult most ki a hétezres lakosú Kozármislenyben is, csak itt egy kézilabdapályát tettek a szántásba. A Pécshez közeli település pályája az én szülőfalvas focipályámmal ellentétben már a várostáblán belül van, igaz, alig fél méterrel, és közvetlenül egy forgalmas bekötőút mellett. Gyorsan el is terjedtek róla a fotók a neten, mi is kaptunk párat.

Másfél évvel ezelőtt még kukorica lengedezett azon a helyen, ahol ma már a kék műanyag elemekből összerakott pálya áll. Ami annyira friss, hogy még nem is adták át. Még minden része új, szinte használatlan, de mivel kültéri, a szél valamennyi koszt már odahordott a pálya közepére.

Az új pálya építéséről tavaly nyáron döntött a helyi testület, akkor jelölték ki a helyét is, és azt senki sem ellenezte. A projektet a Magyar Kézilabda Szövetséggel (MKSZ) együtt csinálta az önkormányzat, a testületi ülés jegyzőkönyve szerint pedig azért találták a pályázatot kedvezőnek, mert önerőt nem is kellett beleadniuk, csak a területet, azzal a feltétellel, hogy „legalább 366 napra” térítésmentes használati jogot adnak az MKSZ-nek és az általa kijelölt kézilabda egyesületnek. (Hogy ez a 366 nap milyen időtávra vonatkozik, az a testületi ülés jegyzőkönyvének 102. oldalán nem derül ki, feltehetően 366-szor 24 óráról van szó, ami több évre elosztva használható ki.)

Az egész projekt 90 millió forintba került, amit a MKSZ finanszírozott, ahogy arról a kozármislenyi polgármester, Biró Károly a megállapodás aláírásakor posztolt is.

A pályát tavaly októberben kezdték el felhúzni, mostanra pedig el is készült, de még nem adták át. A polgármester a Telexnek azt írta, várhatóan már tavasszal használni lehet a helyet.

A város megtelt

A projektben nem is maga a pálya keltette fel az érdeklődést (a kisvárosnak van saját kézilabdacsapata és utánpótlást is nevelnek), hanem az elhelyezése. Ha bizonyos szögekből tekint rá az ember, akkor valóban úgy tűnhet, hogy azt a semmi közepére rakták le: két oldalán szántóföld, szemben egy bozótos, járda, bicikliút vagy parkoló nincs. De ha más oldalról néz rá, akkor már látni lehet a részben még épülő, családi házas utcát, ami úgy négyszáz méterre van tőle. A pályát csak azon az úton lehet megközelíteni, ami mellé közvetlenül felhúzták, és ami néha elég forgalmas.

A polgármester minderről azt írta a Telexnek, Kozármisleny gyorsan növekedik, sokan költöznek oda évről évre, az embereket pedig ki kell szolgálni. Már csináltak egy sportcentrumot a város központjában, van ott sportcsarnok, műfüves focipályák, futballstadion, de iskolák, óvoda és bölcsőde is. Biró szerint az elmúlt harminc évben

a városnak ez a része túlterhelődött és megtelt,

nem maradt beépíthető szabad terület, ahogy parkolóknak sem maradt már hely. Másrészt a környéken lakók is jelezték, hogy már túl sok minden van a területen.

A pálya a lakóteleppel – Fotó: Gűth Ervin / Telex
A pálya a lakóteleppel – Fotó: Gűth Ervin / Telex

A növekvő lakosság igényeit viszont szerinte ki kell elégíteni, ezért a centrumon kívül újabb fejlesztési területeket jelöltek ki. Az egyik az úgynevezett Fészek Lakótelep határában van, ami a város legújabb lakótelepe, ahol már nagyjából ezren élnek. És még többen is lesznek itt, mert folyamatosan parcelláznak.

Ennek a határába tették tehát a kézilabdapályát, mert

a „labdapattogással és pufogással járó palánkos sportpályát semmiképpen sem szerettük volna elhelyezni egy kertvárosias, családi házas vagy sorházas lakótelep közepén, annak esetleges zavaró, zajkeltő hatásai miatt”

– írta a polgármester, aki szerint a projekt jól illeszkedik a településfejlesztési terveikhez, így aztán egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy a semmi közepére tették volna a pályát.

A Facebookon a kritikákhoz még annyit tett hozzá, hogy „a Fészek Lakótelep családi házai, társasházi lakásai és sorházai helyén szintén még csak szántóföld volt 5-6 évvel ezelőtt. Sőt, az új négycsoportos bölcsőde helyén is szántás volt 2 évvel ezelőtt”.

Nem fog sokáig a semmibe lógni

Ennek ellenére azért vannak olyan lakosok, akik úgy gondolják a kisvárosban, hogy a pálya „a semmiben lóg”, és volt, aki azt is mondta, még problémás lehet, hogy azt nem védi meg egyelőre semmi a vandáloktól.

Két huszonéves kozármislenyi szerint focizásra például egyáltalán nem alkalmas a kézilabdapálya, mert annak már tesztelték. Egyszer nem tudták kibérelni a helyi kispályát, úgyhogy kipróbálták ezt, de egyikük, Ricsi szerint a műanyag lapok szétcsúsznak, és nem volt jó élmény ezen játszani.

Barni viszont úgy látta, hogy teljesen jó helyre épült ez a pálya,

a környéken úgyis sorra nőnek ki a földből az új utcák, hamarosan ez is szinte központi helyen lesz.

„Rengeteg pénz jön fejlesztésekre a városba, valahogy el kell költeni” – mondta. (Ahogy már feljebb írtuk, ezt a beruházást nem az önkormányzat finanszírozta, hanem az MKSZ.)

Amikor Edine, egy másik helyi először meglátta az építkezést, abban reménykedett, hogy korcsolyapálya lesz belőle. De azt is mondta, hogy a városban erős a kézilabda, és ha nincs hely máshol, akkor a gyerekeket Pécsre kell edzésre hordani, ezen pedig ez az új pálya mindenképp segíthet szerinte.

Fotó: Gűth Ervin / Telex
Fotó: Gűth Ervin / Telex

Az ötven körüli Annamária nagyon reméli, hogy ingyen lehet majd használni a pályát, de azért örülne, ha más sportolási lehetőség is lenne a közelben, mert ez önmagában szerinte még nem lesz elég vonzó a kozármislenyieknek.

A tervek szerint a pályát egyébként néhány év múlva körbeépítik még uszodával, kosárlabda-munkacsarnokkal, teniszpályákkal, felnőtt sportparkkal, játszóterekkel, de lesznek itt még vegyes üzletek, öltözők, vendéglátóhelyek is. Csinálnak parkolót, gyalogos nyomvonalat és átkelőt is. A polgármester szerint itt lenne „az új városi rekreációs, sport és szabadidős terület”, és „a most telepített sportpálya hamarosan, egy-két év múlva összeér a többi beépítésre szánt kisvárosi területtel az utcában”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!