Megemeli az önkormányzati bérlakások lakbérét több budapesti kerület

2023. március 16. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

Több fővárosi kerület vezetése úgy döntött, hogy megemeli az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások után fizetendő lakbért – írja az rtl.hu. A XV., a XVI. és a XVII. kerületben is nőnek 2023-ban a lakbérek. Az önkormányzatok egyebek mellett a megnövekedett árakkal indokolják az emelést.

A DK-s Cserdiné Németh Angéla által vezetett XV. kerületben 50 százalékkal nőhet a szociális kategóriában meghatározott díj. A városrész honlapjára felkerült vitaanyag alapján májustól a legrászorulóbbaknak a mostani 300 forint helyett 450 forintot kell majd fizetniük négyzetméterenként. Ez azt jelenti, hogy például egy 40 négyzetméteres önkormányzati ingatlan bérleti díja 12 ezer forint helyett 18 ezer forint lesz, ám ez a kedvező díj csak abban az esetben érvényes, ha az egy főre jutó jövedelem nem nagyobb, mint havi nettó 110 ezer forint.

A lakókat jövedelmük alapján több kategóriába sorolja az önkormányzat, és minden évben június 30-ig ellenőrzi is, hogy mindenki a juttatásainak megfelelő lakbért fizet-e. A legnagyobb gondot azoknak okozhatja az emelés, akik nem sokkal keresnek többet nettó 110 ezer forintnál, esetükben ugyanis 16 ezer forintról nő 38 ezer forintra a lakbér. Ez ugyan még mindig kevésnek tűnhet a piaci lakbérárakhoz képest, ám annak, aki például 140 ezer forintból él havonta, jelentős többletkiadást jelenthet. Az egyes kategóriák között lesz átjárás, a felülvizsgálatoknál dől el, hogy kevesebbet vagy többet kell-e majd fizetni a következő évben – írja a lap.

A XV. kerület honlapjára felkerült anyag egyelőre vitaalapnak tekinthető, az rtl.hu információi szerint ehhez a dokumentumhoz képest még finomodik majd a szabályozás, és figyelembe veszik a beérkező javaslatokat is. A kerület honlapján lévő tájékoztatás szerint például a piaci alapú lakbért fizető lakóknak nemcsak a lakbért kellene fizetniük, hanem a közös költséget is, ez azonban jogszabályellenes lehet, így ebből várhatóan csak bizonyos díjtételeket (mint például takarítás, szemétszállítási díj) kell majd megtéríteni, de például az épület felújítási alapját nem.

A XV. kerület esetében 2000 ingatlant, azaz nagyjából 5-6 ezer embert érinthet a lakbéremelés, a helyi vezetés pedig a társadalmi vita érdekében lakossági fórumot is tart majd az ügyben. Az önkormányzat tájékoztatása szerint utoljára 2011-ben volt emelés a kerületben.

Néhány más városrészben is többet kell fizetniük azoknak, akik önkormányzati bérlakásban élnek a cikk szerint. A fideszes vezetésű XVII. kerületben például egységesen 20 százalékkal emelték az összes kategóriában meghatározott lakbért, míg a szintén kormánypárti XVI. kerületben – a kerület honlapján található előterjesztés szerint – 15 százalékkal. A XVI. kerületben a szociális kategóriában 230 forintot kell fizetni négyzetméterenként, a költségelven bérbe adott ingatlanok után négyzetméterenként 715 forintot, míg a piaci alapon történő bérbeadás esetén 1840 forint a díj négyzetméterenként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!