Most éppen egyetlen orvos ellen sem lehet etikai eljárást indítani

Legfontosabb

2023. március 16. – 11:55

Most éppen egyetlen orvos ellen sem lehet etikai eljárást indítani
Fotó: Phanie / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olvasónk jelezte a Telexnek, hogy nem járt sikerrel, amikor március második hetében megpróbált etikai eljárást kezdeményezni egy pszichiáter orvos ellen, mert úgy látta, érdemi vizsgálat nélkül állapít meg diagnózisokat, és visszaél a hatalmával.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) titkárságára küldött ez ügyben levelet, ahonnan ezt a választ kapta:

„Tájékoztatjuk, hogy az ilyen típusú eljárással kapcsolatban még nem jelent meg végrehajtási rendelet. Ezért az ETT jelenleg nem tudja befogadni a beadványát.”

Az említett végrehajtási rendeletről, ami hiányzik, 2023 első törvénye, a Magyar Orvosi Kamara jogait csorbító törvény rendelkezett. Ezt február 27-én nyújtották be, február 28-án szavazták meg, és a Magyar Közlönyben március elsején már ki is hirdették.

A törvény a Magyar Orvosi Kamarától (MOK) az ETT-hez helyezte át az etikai eljárások ügyét. A pontos szabályokról pedig egy végrehajtási rendeletnek kellett volna rendelkeznie a törvény egyik bekezdése szerint, amely így szól: „Az orvosokkal szembeni etikai eljárás részletszabályait a Kormány rendeletben állapítja meg.”

Mivel a végrehajtási rendelet egyelőre nem jelent meg – ahogy az ETT-titkárság olvasónknak küldött válaszából is látszik –, az ETT egyelőre nem tud lépni orvosi etikai ügyben. A MOK pedig már nem tud lépni.

Ahogy az orvosi kamarai sajtóosztály Telexnek küldött válaszában szerepel, az ügyben az új törvény vonatkozó része az irányadó, így „az átmeneti időszakban beérkező panaszokat az etikai bizottságok az ETT felé továbbítják”, az eljárásokat pedig a továbbiakban az ETT folytatja majd le.

Megkérdeztük a végrehajtási rendelet várható megjelenési idejéről a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium sajtóosztályát is, a válaszról beszámolunk majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!