Gulyás Gergely: Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai

2023. március 15. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország függetlensége és szabadsága a valós és tartós nemzeti egység alapja, ezért a legfontosabb nemzeti minimum – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Veszprémben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján rendezett városi ünnepségen. Az MTI tudósítása szerint Gulyás Gergely azt mondta:

az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a legkiválóbb karddal és vérrel megharcolt példája annak, hogy a haza és a szabadság szeretete tudja a legnagyszerűbb cselekedetekre késztetni a magyarságot.

Nemzeti egység nem teremthető a haza és a szabadság szeretete nélkül, és addig létezhet a nemzeti közösség, amíg szabadságunkért és függetlenségünkért áldozatokra is készek vagyunk – foglalta össze 1848. március 15-e üzenetét.

Gulyás Gergely beszédet mond a veszprémi Dózsa György téren – Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Gulyás Gergely beszédet mond a veszprémi Dózsa György téren – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Gulyás kiemelte: 1848 legfőbb üzenete, hogy

nincs egyéni szabadság a közösség szabadsága nélkül, mert rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai.

Gulyás úgy fogalmazott: ma, amikor szomszédságunkban háború dúl, a minket körülvevő európai környezet sokszor bántóan ellenséges, mert az Isten, haza, család élő és társadalomszervező alapértékeit akkor is meg akarjuk őrizni, ha „politikai elvárás” valós jelentőségükben megtagadni azokat. Az eltiport, de végül mégis szabadságot hozó forradalom üzenete megerősíti az intelmet: soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, mindig újrakezdeni – zárta szavait a kancelláriaminiszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!