Lovagkeresztet kapott a lúgos orvos áldozatát megkérdőjelező orvosszakértő

2023. március 15. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Március 13-án, a szokottnál csendesebben adták át a Belügyminisztériumban azokat, a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó elismeréseket, amelyeket Pintér Sándor belügyminiszter felterjesztésére adományozott idén Novák Katalin. A köztársasági elnök az egyéb díjak és elismerések kiosztása mellett a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének polgári tagozata kitüntetést hagyott jóvá és adományozott:

Dr. Nyulasi Tibornak, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főorvosának, méghozzá „a közszolgálatban végzett több mint négy évtizedes kimagasló szakmai és vezetői tevékenysége elismeréséül”

– derült ki a kormányzati honlapra feltöltött dokumentumból. A díjakat Pintér Sándor adta át, beszédet Rétvári Bence államtitkár mondott.

Bálint Natália opera-énekesnő hívta fel Facebook-oldalán a figyelmet arra, hogy a most Novák Katalin által kitüntetett Nyulasi Tibor az az aneszteziológus, aki az elkövető védőügyvédjének felkérésére, még 2017-ben „orvosszakértői véleményt” írt az úgynevezett lúgos orvos-ügyben.

A lúgos orvos, Bene Krisztián 2013. március 12-én támadta meg volt barátnőjét, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele. Renner Erikát megkötözte, elkábította, és maró lúgot locsolt a nő nemi szervére és annak környékére. A Budai Irgalmasrendi Kórház volt kórházigazgatóját összesen hatszor ítélték el, a büntetőügy eljárási furcsaságokat is tartalmazott, ám végül, 2018-ban Bene jogerősen 11 év börtönbüntetést kapott, és örökre eltiltották az orvosi hivatástól is.

Bár a büntetőügyben Renner Erikát több szakértő is vizsgálta, születtek igazságügyi szakértői vélemények, 2017-ben Nyulasi Tibor védői felkérésre szakvéleményben igyekezett cáfolni, hogy az egyik legfontosabb bizonyíték, egy fecskendő kapcsolódhat a bűnesethez, ezen túl, a Telex birtokában lévő szakvélemény alapján

Nyulasi vitatta azt is, hogy Renner Erika valóban életveszélyes állapotban volt, sőt, azt is, hogy valóban lúg okozta égési sérüléseit, nem pedig forrázás vagy akár forró kamillás borogatás.

Részlet Nyulasi Tibor szakértői véleményéből – Forrás: Telex
Részlet Nyulasi Tibor szakértői véleményéből – Forrás: Telex

De a most kitüntetett orvos szakvéleményében kérdőjelezte meg azt is, hogy életveszélyt rejtett magában a lúg, amely a borzalmas roncsoláson túl halállal végződő égési sokkot is okozhatott volna más, az eljárásban kirendelt szakértők szerint. Ennek jelentősége, hogy végül Benét nem testi sértésésért, hanem életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondták ki bűnösnek.

Később a sajtóban többször felmerült, hogy Nyulasi szakvéleménye összeférhetetlen volt, hiszen az aneszteziológus baráti kapcsolatban állt vagy áll a Mikola családdal. Az akkori hírek szerint Nyulasi közös vitorlásversenyt szokott szervezni Mikola Bálinttal, az egykori egészségügyi miniszter, későbbi államtitkár testvérével Pharma Kupa – Doktor Regatta néven. A végül elítélt Bene Krisztián márpedig Mikola István egykori egészségügyi miniszter unokaöccse.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!