Magyar honvédelmi miniszter: Ukrajna nem tud dönteni saját sorsáról, az USA nélkül nem lesz béke

2023. március 13. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Exkluzívnak mondott interjú jelent meg az Indexen a honvédelmi miniszterrel. A kormánypártivá lett volt szerkesztőségünk munkatársának kérdéseire válaszolva Szalay-Bobrovniczky Kristóf elsősorban a kormányzati kommunikációban unos-untalan alkalommal elmondott szólamokat mondta fel az orosz-ukrán háborúról és hazánk úgymond békepártiságáról.

Viszont nem említett konkrétumokat sem a 45 évnél idősebb, legalább 25 év szolgálati idővel rendelkező tisztek elküldéséről, sem a hadsereg toborzási kampányának céljáról, állásáról, sem arról, hogy elfogadhatónak tartaná-e az azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgető magyar kormány, hogy orosz csapatok maradjanak Ukrajna területén.

A miniszteri interjú legfontosabb, legérdekesebb állításait pontokba szedtük:

  • Magyarország hadkiegészítése önkéntes alapú és az is marad – felelte arra a kérdésre, hogy felmerült-e a sorkatonaság visszaállítása.
  • „A Nyugat mindenkit bele akar préselni a háborúba… eldöntötte, hogy nem lokalizálja, hanem általános érvényűvé emeli a konfliktust. (…) Ukrajna nem tud dönteni saját sorsáról, mások rendelkeznek róla. Az Amerikai Egyesült Államok döntése nélkül nem lesz béke”
  • „A béketárgyalások azonban már nem a mi, hanem a felek kompetenciája. (…) A cél az, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, és legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület, egy szuverén Ukrajna.” – mondta arra a kérdésre, hogy elfogadható lenne a magyar kormánynak, ha orosz csapatok maradnának Ukrajna területén.
  • „Jelen pillanatban nem lehet végszámot mondani (…) méltó és méltányos kimeneti lehetőséget biztosít[unk] azoknak a tiszteknek, akiknek a további karrierútjában nincs potenciál” – a tisztek és főtisztek elbocsátásáról, és arról, hogy összesen hány embertől válhatnak meg.
  • „Ez nem számháború, ez komoly dolog. Várunk mindenkit” – válaszolta arra, hogy a toborzókampánytól milyen eredményt vár, milyen létszámmal lenne elégedett.
  • Idén 175 éves a Honvédség, ezért „négyes csapatokban futunk 175 kilométert (…) kicsit le vagyok maradva mögöttük, de mivel a kihívást elfogadtam, a távomat teljesítem”.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!