Gulyás Gergely: Magyarországon a sajtószabadság nem kérdőjelezhető meg

2023. március 13. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország ma lényegesen szabadabb, mint a nyugat-európai országok, és erre a médiaviszonyok egyértelmű bizonyítékot jelentenek” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Gulyás Gergely az Igazságháborúk II. című konferencián. A rendezvényt, amit az Alapjogokért Központ és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség szervezett, hétfőn tartották meg Budapesten.

Gulyás Gergely szerint Magyarországon a sajtószabadság nem kérdőjelezhető meg, mindenki a saját meggyőződésének megfelelően írhat, és „a radikális szélsőbaloldaltól a radikális jobboldalig mindennek megvan a fóruma, minden megtalálható, és mindenkinek van lehetősége arra, hogy a magyar közélet vitáiban részt vegyen” – tette hozzá a miniszter. Éppen ezért itthon ezek a viták sokkal szabadabbak, mint Nyugat-Európában, ahol olyan társadalmi változások zajlanak, amik nem a konzervatív világnak kedveznek. Szerinte Nyugat-Európa legtöbb országában már a jobboldali pártok sem hajlandók vitákat vállalni azokról a témákról, amelyekről a hétfői konferencia is szól.

A miniszter arra is kitért, hogy az EU azoknak az erőknek a szavát igyekszik felerősíteni egy-egy tagállamban, amelyek a választásokon kisebbségben maradtak. Szerinte ez egy legitimáció nélküli és antidemokratikus kísérlet arra, hogy „zsarolással, pénzek visszatartásával, fenyegetéssel, szavazati jog megvonásával” próbálják előnyben részesíteni azokat a politikai célkitűzéseket, amelyek egy demokratikus megmérettetésben nem kapták meg a szükséges többséget.

Gulyás Gergely szerint kérdéses, hogy lesz-e olyan vezetése, lesznek-e olyan intézményei az EU-nak, amelyek képesek tolerálni azt, hogy az általuk kizárólagossá tett gondolkodással szemben álló értékvilág is létezik. A magyar kormánynak részt kell vennie az európai közéleti vitákban, és ugyanígy kell tennie az olyan „gondolatgyáraknak” is, mint amilyen például az Alapjogokért Központ.

Az Alapjogokért Központról korábban egy átfogó Telex-videó is készült. A munka során elsősorban arra kerestük a választ, hogy milyen kapcsolatoknak köszönhető, hogy a központ indulásának pillanatában tízmilliós támogatást kaptak a Fidesztől, kevesebb mint tíz év alatt pedig eljutottak odáig, hogy évente milliárdos támogatásokat kapnak.

Az Alapjogokért Központról és az intézmény főigazgatójáról, Szánthó Miklósról szóló portrévideónkat itt tudja megnézni:

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!