Vérátömlesztéssel sikerült megmenteni a herpeszvírusos kiselefánt életét

2023. március 13. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

Sikerült megmenteni annak a húsz hónapos kiselefántnak az életét, akinél herpeszvírusos megbetegedést állapították meg a Fővárosi Állat- és Növénykert gondozói még év elején. Samu életéért már három hete folyt a küzdelem, amiről egy Harc Samuért című videóit is készített a fővárosi állatkert:

Dr. Sós Endre a Fővárosi Állat- és Növénykert főállatorvosa szerint a herpeszvírus ellen fellépő kezelések mindössze 50 százaléka sikeres, „de muszáj volt megpróbálnunk, különben Samu elpusztul” – tette hozzá az állatorvos. A kiselefánt fejlődését és egészségét már születése óta folyamatosan ellenőrizték, ugyanis fennállt a veszélye, hogy Samunál is kialakul a betegség, amibe a kiselefánt nővére öt évvel ezelőtt belehalt. Ezért is trenírozták Samut már kiskorától kezdve, hogy hozzászokjon a vérvételekhez és más laborvizsgálatokhoz is.

A főállatorvos szerint bár Samu kevésbé volt játékos, de a betegségnek nem voltak drasztikus jelei még az elején. „Nem volt kék színű a nyelve és nem voltak fekélyek a szájában, amik idővel azonban megjelentek, de szerencsére Samu nem hagyta abba az evést” – mondta Dr. Sós Endre. A kezelés során Samu kétféle vírusellenes szert kapott, amiket nem volt mindig egyszerű beadni. Egyszer előfordult az is, hogy Samut el kellett bódítani, hogy a végbelén keresztül tudják neki beadni a gyógyszereket.

A főállatorvos szerint Samu sikeres kezelésének másik kulcsa az elefánt családtagok füléből vett vér- és vérplazma-átömlesztés volt. A vérvételekhez az elefántokat összesen 16 alkalommal kellett elbódítani, mégpedig állva, mert az kevésbé veszélyes az elefántoknak.

A kezelés elején Samu eredményei jók voltak, azonban az első öt nap után a kiselefánt állapota újból romlani kezdett, aminek a főállatorvos szerint a vírusölő gyógyszerek mellékhatása lehetett az oka. Miután Samu szervezetében csökkent a herpeszvírus, a gyógyszereket sem kell többé szednie, így a kiselefánt most már sokkal jobban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!