Herpeszvírusos megbetegedés miatt kezelik a Fővárosi Állat- és Növénykert húsz hónapos kiselefántját

2023. január 17. – 15:35

Másolás

Vágólapra másolva

Herpeszvírusos megbetegedése van a Fővárosi Állat- és Növénykert húsz hónapos kiselefántjának, Samunak. Az állatorvosok egy hete a legkorszerűbb terápiával harcolnak a betegség ellen. A kezelés hozott is eredményeket: a vérkép napok óta javul, és Samu is jobban érzi magát – írja az állatkert keddi közleménye.

Samu 2021. április 24-én jött világra a budapesti állatkertben. Anyjának, Angelének ő a harmadik utódja. A kiselefánton az év elején szűrővizsgálatot végeztek, ami aggasztó eredményeket mutatott, a további vizsgálatok után pedig meg is kezdték a kezelését.

„Mivel minden elefántunk alkalmas arra, hogy vért adjon Samunak, és a vérátömlesztés, illetve a vérplazma-átömlesztés is része a terápiának, a többieket is altatnunk kell, hogy elegendő vért tudjunk venni tőlük. Így kevesebb, mint egy hét alatt 14 elefánt bódításon vagyunk túl, ideértve az apuka, az 5600 kilós Assam altatását is. Normál esetben elefánt altatásra csak néhány évente egyszer szokott sor kerülni” – áll a közleményben.

Samu, a kiselefánt – Fotó: Balogh Zoltán / Telex
Samu, a kiselefánt – Fotó: Balogh Zoltán / Telex

„Jó hír, hogy az intenzív terápia hatására most biztató a helyzet, a kiselefánt láthatóan jól reagál a kezelésre, amelyet a szűrővizsgálatoknak köszönhetően időben tudtunk megkezdeni. Miközben a vérkép múlt hét közepéig egyre rosszabb volt, és látható tünetek is megjelentek az állaton, pénteken azt láthattuk, hogy némi javulást már kimutattak a laborvizsgálatok.

Samu azonban a szemmel is megfigyelhető tünetek alapján ekkorra volt a legaggasztóbb állapotban. Azóta a vérkép tovább javult, vannak olyan értékek, amelyek már szinte normálisnak tekinthetők, és a kiselefánt is láthatóan jobban érzi magát. De azért még nem lélegezhetünk fel, hiszen igen alattomos betegséggel van dolgunk!” – írja az állatkert közleménye.

A kezelések miatt előfordulhat, hogy az állatkert elefántjait, vagy legalábbis egy részüket átmenetileg nem láthatják a látogatók, illetve a lezárások a Szavanna-ház egyes részeit is érinthetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!