Tiltakoznak ellene a szülők, hogy a Református Egyház vegye át a XVIII. kerületi Kondor Béla Általános Iskolát

2023. március 11. – 22:21

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltakozik a XVIII. kerületi Kondor Béla Általános Iskola szülői közössége az ellen, hogy az iskola Református Egyház fenntartásába kerüljön – derült ki az RTL híradójából.

Az iskola tulajdonosa az önkormányzat, a fenntartója pedig a tankerület. Január óta a Bocskai István Református Oktatói Központ diákjai is itt tanulnak, mivel az épület, amit korábban használtak, nem volt felfűthető. A Bocskai fenntartója a Halásztelki Református Egyházközség.

A szülők a héten kaptak róla egy levelet, hogy az egyházközség szeretné átvenni az iskola fenntartói jogát. A szülők ezért tiltakozó petíciót indítottak, amit ötvenen aláírtak.

Szaniszló Sándor kerületi polgármester szerint az egyházközség az épület tulajdonjogát szeretné megszerezni, ezért jelentette be az igényét a fenntartói jogokra. Egy tavaly decemberben elfogadott törvény alapján az adott egyház igényelheti az eredetileg is hitéleti, szakrális célokra épített, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlan vagy ingatlanhányad ingyenes egyházi tulajdonba adását. Nem is a Kondor Béla Iskoláé az első emiatti vita, erről itt írtunk bővebben.

Szaniszló szerint a Bocskai Oktatói Központ csak pár hónapja használja az épületet, ráadásul az önkormányzat engedélye nélkül – így levélben szólította fel az intézmény vezetőjét, hogy az egyházi iskola költözzön ki.

Bocskai István Református Oktatói Központ iskola igazgatója azt mondta, hogy mivel politikai kérdés lett az ügyből, visszavonják a javaslatukat, és mégsem szeretnének fenntartók lenni. Az épületből nyáron tudnak leghamarabb kiköltözni – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!