Karácsonyék elbontanák a Nyugati téri felüljárót

2023. március 10. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

Rövidesen átadják a Nyugati pályaudvar metrómegállót, ezzel párhuzamosan azonban rendezni kell a pályaudvar szomszédságában fekvő Nyugati tér helyzetét is – erről beszélt Karácsony Gergely és Terézváros polgármestere, Soproni Tamás egy péntek reggel közzétett Facebook-videóban. Egészen 2023 januárjáig úgy tűnt, hogy a fontos közlekedési csomópont végre meg tud újulni, ugyanis 2022 márciusában Fürjes Balázs, akkor még Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár bejelentette, hogy a brit Grimshaw Architects nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát. A terv részeként az Eiffel-csarnokból kikerülnek a vonatok, a csarnok melletti parkolót és buszpályaudvart felszámolják, parkosítják, a Nyugati téri felüljárót elbontják. Az építkezés legalább 12 évig tart, írta akkor Fürjes.

Erre Magyarország már el is nyert 1,1 milliárd forintot, de hiába: januárban a kormány – Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára – felmondta a Nyugati pályaudvar tavaszi tervpályázata kapcsán a továbbtervezésre már elnyert uniós támogatási szerződést, így a tervezés nem folytatódik, a felüljáró is megmarad.

Karácsony Gergely főpolgármester és Soproni Tamás emiatt csalódottságának adott hangot a videóban, és azt mondták, továbbra sem mondanak le arról, hogy a Nyugati tér és a Puczi Béla tér megújuljon, hogy az egy élhető, zöld találkozási hely lehessen. Ehhez viszont javaslatuk szerint el kellene bontani a felüljárót, és a villamosokat össze kellene kötni úgy, hogy a Lehel tértől egészen a Deák térig elérjenek.

Soproni azt mondta: azt gondolják, hogy abból a Podmaniczky utca melletti MÁV-területből, amely harminc-negyven éve elhanyagoltan fekszik, zöld parkot kell csinálni, de azt is gondolják, hogy a fenti két teret is meg kell újítani, de ez a felüljáróval nem fog menni, ezért javasolják annak lebontását. Ez tenné lehetővé azt, hogy az emberek valódi találkozóhelyként tekinthessenek a Nyugati térre és a Puczi Béla térre.

A terézvárosi polgármester arról is beszélt, hogy a munka már idén megkezdődik, mert a Nyugati téren három új gyalogátkelőhelyet is létesítenek majd, hogy akadálymentes legyen a közlekedés. Karácsony Gergely azzal zárt, hogy nem mondanak le a Nyugati térről, a metró felújítása után a metró feletti városrészt is megújítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!