A rendőrség nyomozást indított a Farkasréti temetőben kialakított Szálasi-emlékhely miatt

2023. március 9. – 20:54

A rendőrség nyomozást indított a Farkasréti temetőben kialakított Szálasi-emlékhely miatt
A Szálasi-emlékhellyé átalakított Lucz Gizella-sír – Fotó: Fazekas Lázár Benjámin / Mérce

Másolás

Vágólapra másolva

Még februárban alakított ki egy szélsőjobboldali csoporthoz tartozó férfi egy Szálasi Ferenc-emlékhelyet a Farkasréti temetőben, ami azóta is áll. A rendőrség már nyomozást indított az ügyben, írta az Rtl.hu.

A Farkasréti temetőben a nyilas pártvezér feleségének, Lucz Gizellának volt sírhelye, amelyet átalakítottak. A sírra egy „Szálasi Ferenc emlékére” felirat került, egy nyilaskeresztet idéző szimbólum, valamint a politikus fotója is. Az átalakítást a Szálasi dicsőítő Magyarelvű Mozgalom vezetője, Papp Tibor Károly végezte, aki megváltotta a sírhelyet, miután észrevette, hogy annak bérleti joga lejárt. Az átalakítás ellen Szálasi örökösei is kifogást emeltek, de mást nem tudtak tenni.

Az Rtl.hu azt írta, hogy rendőrség tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt nyomoz, de gyanúsítottat még nem hallgattak ki.

Papp Tibor Károly azt nyilatkozta, hogy az emlékmű nem is emlékmű, és a nyilaskereszt nem is nyilaskereszt, hanem egy vallási szimbólum, és a Vas megyei Táplánszentkereszt címeréből kölcsönözte. Arra viszont nem született magyarázat, hogy ez miképpen kapcsolódik Szálasihoz vagy Luczhoz.

Konkrét lépést eddig csak a temető fenntartója, a Budapesti Temetkezési Intézet tett. Ők a Mércén megjelent februári cikk után a rendelkezési jogot gyakorló személynek elküldték „a sírfelirat eltávolítására vonatkozó, a jogszabályi környezetből következő álláspontunkat tükröző felszólító levelünket. Az intézkedésre Társaságunk 30 napos határidőt szabott meg, mely még nem telt le.” Itt tehát nem magának a sírkőnek a lebontásáról, csak Szálasi nevének levételéről van szó, hiszen egy síron csak annak a nevét lehet feltüntetni, akit ott temettek el, vagy ott fognak eltemetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!