LMBT-plakátkiállítás nyílt Szegeden

2023. március 9. – 13:44

Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az LMBT Történeti Hónap hazai rendezvényeihez kapcsolódik az a plakátkiállítás, amelyet a szegedi Grand Café-ban nyitottak meg március 8-án. A rendező a Partiscum Egyesület a Szegedi LMBT Közösségért. A csoportnak a Facebookon 1700 kedvelője, illetve követője van, ehhez képest nagyon kevesen jöttek el a megnyitóra.

A Telex kérdésére a szervezők egyike azt mondta, még tavaly decemberben szerették volna megrendezni ezt a kiállítást, de az energiaválság miatt a Grand Café télen zárva volt. Ezért március elejére halasztották el a rendezvényt, így esett a megnyitó a nemzetközi nőnapra, amiben nem volt semmi szándékosság.

A kiállítás megnyitója – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex
A kiállítás megnyitója – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex

A plakátokkal bemutatják a legfontosabb szegedi LMBT+ szervezeteket, megismerhetők korábbi fontosabb kampányaik, és a kisebbség számára is biztonságos, leginkább látogatott szegedi szórakozóhelyeket is felsorolják.
A Partiscum Egyesület elnökségi tagja a Telex tudósítójának elmondta, hogy Szeged a számukra biztonságos város, itt az elmúlt években nem érték őket komolyabb támadások, bár két-három kisebb súlyú atrocitás előfordult.

A plakátokat Budapesten is szeretnék bemutatni – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex
A plakátokat Budapesten is szeretnék bemutatni – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex

Az egyesületnél úgy látják, bár aktív tagságuk néhányszor tíz fős, de egyre többen merik vállalni, hogy szexuális kisebbséghez tartoznak. Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy Szeged nyitott, sokszínű város. Az emberek gondolkodására általában jellemző a tolerancia, ami vélhetően kapcsolódik az egyetem működéséhez, a külföldi hallgatók jelenlétéhez is.

A plakátok a pécsi Drukker grafikai műhelyben készültek a szegediek szövegei és tanácsai alapján, eddig nyilvánosan még nem mutatták be őket, és azt tervezik, hogy Budapesten és más városokban is megrendezik a kiállítást. A rendezvény a Szabad Terek Hálózata támogatásával valósult meg, a plakátok egész márciusban láthatók a szegedi Grand Café-ban.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!