Fidesz vs. Fidesz + Momentum + Mi Hazánk = Eger

2023. március 8. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum és a Mi Hazánk után az egri önkormányzat Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselői is beálltak a civil népszavazási kezdeményezés mellé, amely megakadályozná, hogy a belső nyomvonalon építsék meg a várost elkerülő tehermentesítő utat – írja az MTI. A dolog érdekessége, hogy a népszavazás legfőbb ellenzője a Fidesz egri parlamenti képviselője, és az ellen van Heves megyei közgyűlés fideszes alelnöke is.

A történet ott kezdődött, hogy Egerben a helyiek szerint nagyon nagy a forgalom, folyamatosak a dugók és nagy a légszennyezettség. Emiatt akartak egy elkerülő utat építeni, aminél két nyomvonal merült fel. Az egyik a város szélén, a külső épületektől nem messze, a másik valamivel távolabb húzódik.

A helyi önkormányzat képviselői konzultációt kezdeményeztek, megkérdezték a lakosságot, akik értelemszerűen a külső nyomvonalat preferálták volna többségében. A konzultációnak nem lett semmi hatása.

Egy, a városban lakó civil ezután helyi népszavazást kezdeményezett az ügyben, a kérdését átengedték, így elkezdődhetett a gyűjtés. Az ügy mellé a pártok közül először a Momentum állt be, később a Mi Hazánk, majd a Fidesz városi önkormányzati képviselői csatlakoztak. Pajtók Gábor, Eger országgyűlési képviselője viszont határozottan ellenzi ezt a kezdeményezést. A DK és Eger korábban jobbikos, most független polgármestere, Mirkóczki Ádám nem foglalt határozottan állást a kérdésben.

Az ügy háttere a meglehetősen bonyolult egri politikai helyzet: a városban 2019-ben a korábban jobbikos Mirkóczki Ádám lett a polgármester, az ő viszonya viszont elég hamar megromlott az elvileg mögötte álló képviselőkkel. Az ellenzéki képviselők egy része így egy idő után a Mi Hazánkkal és a Fidesz helyi képviselőivel kezdtek el együttműködni, és azóta is folyamatos konfliktusban állnak a polgármesterrel. A furcsa összefogás viszont a Fidesz országos vezetésének sem tetszett, ami miatt feloszlatták a párt helyi szervezetét. Ez vezethetett oda, hogy most az önkormányzati képviselők homlokegyenest mást akarnak, mint a párt parlamenti képviselője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!