További laptopok, és drónok, programozható robotok is érkeznek majd az iskolákba

2023. március 8. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Miért állt le a választás után a diákoknak és pedagógusoknak szánt állami laptop-program és hogyan, illetve mikor folytatódik? – nagyvonalakban ezeket kérdezte Pintér Sándor belügyminisztertől Mellár Tamás, a Párbeszéd frakció tagja. Mellár az írásbeli kérdésben felidézte, hogy a kormányzat korábban összesen 615 ezer laptopot említett célszámként, felmenő rendszerben 2025-ig kiosztva, írja a hvg.hu.

A kérdésekre Rétvári Bence államtitkár válaszában „a köznevelési rendszer digitális” átállásával összefüggésben 579 ezer „tanulást támogató” notebookról írt, amivel a kormány valamennyi 5–12. évfolyamos diákot ellátna majd a jövőben, illetve jutna laptop a pedagógusoknak is. Rétvári szerint az első ütemben, 2022. április végéig országszerte kb. 120 000 korszerű eszközt osztottak ki a 9. évfolyamosoknak és a pedagógusoknak, a további ütemezésről azonban nem írt.

Arról viszont igen, hogy ún. korszerű tantermi megjelenítő eszközök és a tanulói kreativitást, problémamegoldó képességet fejlesztő eszközök (pl. programozható robotok, drónok) is nagy számban érkeznek majd az iskolákba a következő időszakban.

A lap megemlíti, hogy a kb. 600 ezer darabos laptopbeszerzési program körülbelül 200 milliárd forintjába kerülhet a költségvetésnek. Az első 120 ezer darabot egyébként épp a választási kampányidőszakban osztották ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!