Tizenhét, vesztegetéssel vádolt határrendészt vettek őrizetbe kedd este az ártándi határátkelőnél

2023. március 8. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, kedd este összehangolt bűnügyi akció zajlott az Ártánd Közúti Határátkelőhelyen. Az ügyészség szerda délelőtti közleményéből kiderült: tizenhét hattárrendészt és egy civilt vettek őrizetbe a határátkelőnél.

„A közel 300 rendőr és ügyész részvételével zajló bűnügyi akcióban az ügyészség felkérésére a Nemzeti Védelmi Szolgálat eljárási cselekményeket végrehajtva járult hozzá az eljárás sikeréhez” – áll a közleményben.

A megalapozott gyanú lényege szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek a szolgálataik során rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el.

Az Ártánd, illetve Nagykereki Közúti Határátkelőhelyen szolgálatot ellátó tizenhét határrendész 2022 áprilisát megelőzően

megállapodott abban, hogy az átkelőhelyen átutazóktól rendszeresen jogtalan előnyt fogadnak el, majd az összegyűjtött készpénzt a szolgálatot követően egymás között előre meghatározott arányban elosztják.

Az elkövetők között tiszti rendfokozatú nincs, a legmagasabb beosztású határrendész az átkelőhelyeken szolgálatot ellátó szolgálatirányító parancsnok és átkelőhely-ügyeletes volt.

Forrás: Magyarország Ügyészsége
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A két-két szolgálatirányító parancsnok, illetve átkelőhely-ügyeletes az ügyészség közleménye szerint közvetlenül nem fogadott el jogtalan előnyt, de a kívánságuknak megfelelően olyan sávokra osztották be az alárendeltjeiket, ahol nagyobb esély volt a vesztegetési pénzek megszerzésére.

A kötelességüket megszegve a tudomásukkal zajló korrupcióról sem tettek jelentést, és nem is léptek fel ellene, amiért cserébe ők is kaptak részesedést a vesztegetési pénzből.

A nyomozó ügyészség elrendelte a 18 elkövető őrizetét, a gyanúsítotti kihallgatások jelenleg is folyamatban vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!