Arra ébredtek, hogy kileng a ház – áldatlan állapotok a Lehel téri volt Postabank-székház bontása miatt

2023. március 8. – 21:03

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn elkezdték lebontani a főváros 13. kerületében, a Lehel téren lévő volt Postabank-székházat (korábban volt Medicor-székházat, még korábban a Magyar Szivarkapapír és Szivarkahüvelygyár Rt. székházát). A bontási munkálatok megkeserítik a környéken lakók életét, akiket a kivitelező csak néhány nappal korábban értesített. Az önkormányzat pedig tehetetlen, miután az építési ügyek három éve már a Fővárosi Kormányhivatalhoz tartoznak – számolt be az RTL híradója.

Az épület bontása a Röntgen utca felől – Fotó: budapest13.hu
Az épület bontása a Röntgen utca felől – Fotó: budapest13.hu

A volt iroda-, illetve előtte gyárépületet annak idején összeépítették az egyik lakóházzal. Ennek egyik lakója az RTL-nek azt mondta, „eszméletlen módon mozog”, „szabályosan kileng” a házuk, amitől „földrengésszerű érzetük” van. Egy másik lakó azt mondta, olyan érzése volt, amikor aznap délelőtt hazaért, mintha háborús övezetbe érkezett volna, a lakásában a bútorokról tárgyak potyogtak le, a beltéri ajtók maguktól nyíltak-csukódtak.

A munkagépek ráadásul az úttest nagy részét elfoglalják, az autósok közül van, aki csak a járdára hajtva tudja megkerülni őket. Az utcában parkoló autókon vastagon áll a por.

A híradónak a kivitelező munkatársai nem akartak nyilatkozni, csak annyit mondtak, hogy a terület csak akkor nincs elkerítve, amíg a gépek helyet cserélnek.

Bujdosó Sándor kerületi jegyző a híradónak azt nyilatkozta: az önkormányzat legfeljebb bírságokat tud kiszabni, mert építéshatósági jogai már nincsenek. Viszont feljelentést készülnek tenni azért, mert a bontás során a környezetet is károsították. A kerület polgármestere levélben kérte a kormányhivatalt, hogy intézkedjen, amely úgy reagált, hogy szemlét tartanak a bontás helyszínén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!