BM: Beteges hangulatkeltés, hogy ellenőriznék a tanárok magánéletét

2023. március 7. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

A munkához kapott laptopot, telefont csak munkára lehet használni, és nem ellenőrizhető a tanárok magánélete – közölte a Belügyminisztérium a tanárok új jogállásáról szóló jogszabálytervezetről. A tárca szerint „minden ezzel ellentétes értelmezés hazug, a már-már beteges hangulatkeltés része”.

A Belügyminisztérium nemrég társadalmi egyeztetésre bocsátotta azt a jogszabálytervezetet, ami a tanárok eddigi közalkalmazotti jogviszonya helyett a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt vezetné be, emellett több más változást is hozna az iskolák életében. A módosítást több ponton bírálják a szakszervezetek.

Miután a tanároknak munkaeszközként adott okoseszközök tartalma nem használható privát célra, és az azokon lévő adatok adott esetben ellenőrizhetők, Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az RTL Klubnak például azt mondta: az elektronikus megfigyelés alkotmányos jogot sért, és ez a kezdeményezés a polgári engedetlenséget alkalmazó tanárok tiltakozására adott válasz.

A Belügyminisztérium kedden kiadott közleményében leszögezi, hogy a köznevelési törvényjavaslat szövege szó szerint megegyezik a Munka törvénykönyve 2019. április 26. óta hatályos rendelkezésével, és egy további garanciát is tartalmaz azzal, hogy rögzíti:

a munkáltató többletadatot nem ismerhet meg, a köznevelési foglalkoztatott magánélete nem ellenőrizhető.

A BM közleménye szerint a köznevelési törvényjavaslat munkavállalók ellenőrzésére vonatkozó részének lényege, hogy a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba kerülő tanárok – eltérő megállapodás hiányában – azt az információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközt használják a munkavégzéshez, amit a munkáltató ad nekik, és azt kizárólag munkavégzésre használják.

A Telexen itt olvashat részletesen a tervezett változtatásokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!