Medgyessy ámulattal nézte Orbánt a Fidesz 2002-es veresége után

2023. március 7. – 14:54

Medgyessy ámulattal nézte Orbánt a Fidesz 2002-es veresége után
Orbán Viktor Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel beszélget a 2017-es budapesti vizes világbajnokság megnyitóján – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Medgyessy Péter egykori miniszerelnök arról beszélt az RTL XXI. század című műsorában, hogy mit mondott neki Orbán Viktor a Fidesz számára vereséggel végződő 2002-es országgyűlési választások után. A 80 éves egykori szocialista politikus 2002 és 2004 között volt Magyarország miniszterelnöke, és azon kevesek egyike, akik választáson legyőzték Orbánt.

Medgyessy elmondása szerint a leköszönő miniszterelnök azt mondta neki a választás után:

„Nézd, én néhány hibát elkövettem, ezért vesztettük el a választásokat, de vissza fogok jönni, és meg fogom nyerni a következő választást.”

Ámulattal nézte Orbánt, hiszen akkor veszítette el a választásokat. Azt gondolta, hogy „fantasztikus hit és akarat van ebben az emberben”. És nagyon jó képesség, legalábbis a hatalomhoz biztos – tette hozzá Medgyessy, aki két évvel később lemondott a miniszterelnökségről.

Ha nem is 2006-ban, a következő választásnál, de később valóban visszatért Orbán, és 2010 óta megszakítás nélkül vezeti az országot, a Fidesz egymás után négyszer szerzett kétharmadot. Medgyessy szerint 2002-es veresége után Orbán visszavonult, majd kiépítette azt a jobboldalt, ami sorra nyerte a választásokat az elmúlt tizenkét évben, miközben a „baloldal még most is ott tart, hogy nyalogatja a sebeit”.

Orbán és Medgyessy tavaly októberben is beszélt egymással, amikor a miniszterelnök személyesen hívta fel egykori ellenfelét, hogy 80. születésnapja alkalmából felköszöntse. Egy korábbi interjúban Medgyessy elárulta, hogy mivel tudta legyőzni Orbánt 2002-ben: szerinte a miniszterelnök-jelölti vitát megelőzően Orbánt mindenki túlbecsülte, őt pedig alábecsülték, ehhez képest az akkori kormányfő gyengébben szerepelt, ő pedig jobban.

Ezután Orbán mindössze egy alkalommal, a 2006-os választás előtt állt ki miniszterelnök-jelölti vitára, azóta viszont egyszer sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!