Egy ellenzéki politikusnak is jutott hárommillió forint a Gödtől elvont iparűzési adóból

2023. március 6. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

A dunakeszi önkormányzat egyik ellenzéki képviselője, Lukácsi Bálint a Dunakeszi Kistérségért Egyesület által kiadott online újságba írt hárommillió forintért – inkább a kormánypártot támogató – cikkeket, írja az Átlátszó. Az internetes újságot a Pest Megyei Önkormányzat „civil támogatási alapjából”, azaz a Gödtől elvont iparűzési adóból finanszírozták.

A Lukácsi Bálint által nyilvánosságra hozott számlák szerint 2021. december 30. és 2022. március 28. között 2 995 666 Ft értékben dolgozott a Dunakeszi Kistérségi Egyesületnek független újságírói tevékenység címén.

2020-ban az ellenzéki vezetésű Göd iparterületét különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány, amivel a helyi Samsung-gyár iparűzési adója már nem a településnek, hanem a fideszes többségű Pest Megyei Önkormányzatnak jár. A megye vezetése akkor arról döntött, hogy az adónak csak egy részét fogja Gödre fordítani, másik részét a környező településekre költi. Ebből a pénzből jutott az online újságot kiadó Dunakeszi Egyesületnek is.

Lukácsi Bálint a DK–Jobbik–LMP–Momentum–MSZP–Párbeszéd–Mindenki Magyarországa Mozgalom közös listáján, függetlenként került be a Dunakeszi testületbe. A választás alatt az ellenzéki pártok helyi kampányfőnökeként is dolgozott. Az Átlátszó azt írja, hogy „Térségi Tények” elnevezésű, 92 követővel rendelkező lap közel 15 millió forintos működési támogatásban részesült. Lukácsi Bálint neve egyébként sem a cikkeknél, sem az impresszumban nem volt feltüntetve.

A lap megkérdezte Lukácsit is, hogy mit gondol arról a vélekedésről, miszerint az egyesülete azért kapott volna támogatást az internetes helyi híroldal működtetésére, hogy az ellenzéket gyengítse a választási kampány során. A képviselő azt írta, hogy az egyesületet pártok sosem támogatták, így a Fidesz sem. „Az egyesület tagjai között nincsen párttag, mindenki civil. A Térségi Tények egy független médium, amely ellen sosem indult helyreigazítási kérelem.”

Azt, hogy miképp járatták csúcsra a Gödtől elvett iparűzési adóból Tuzson Bence és Rétvári Bence kampányát, ebben a korábbi cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!