Ne adják vissza az autósoknak a felszabadult buszsávokat – erre kérik civilek a főpolgármestert

2023. március 6. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

Civil szervezetek arra kérik Budapest főpolgármesterét, hogy a 3-as metró felújításának végeztével ne adják vissza az autóknak a megszűnő buszsávokat, hanem közlekedés zöldítésére használják ki a lehetőséget. A március 2-i keltezésű levelet tizennyolcan írták alá, köztük olyan szervezetek képviselői, mint a Közlekedő Tömeg Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Kerékpárosklub és az Ökotárs Alapítvány.

Mint írták, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) adatai szerint az Üllői úton napi 40 ezerről 25 ezerre csökkent az autóforgalom a buszsáv kialakítása után. Szerintük sem az Üllői úton, sem a többi érintett útvonalon (Kiskörút, Bajcsy-Zsilinszky út, Váci út) kialakított buszsávok nem rontottak Budapest közlekedésén.

„A gépjárműforgalom jelentősen hozzájárul a légszennyezettséghez, ami Budapesten évente mintegy 2500 ember idő előtti halálát okozza”

– írták.

Nemrég írtunk az Arany János utcai metróállomásról, amit a Nyugati pályaudvari állomással együtt fognak átadni márciusban. A Lehel téri és a Nagyvárad téri állomásokat később, májusban adják majd át.

A budapesti városvezetés átfogó közlekedésbiztonsági stratégiával csökkentené a súlyos és halálos közlekedési balesetek számát. A részleteket társadalmi és szakmai egyeztetésen véglegesítenék, de a tervek közt szerepel, hogy sok helyen jelentősen csökkentenék a sebességhatárokat, felújítanák a gyalogosátkelőket, illetve rengeteg fix sebességmérőpontot építenének ki Budapesten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!