Telex Neked #103: Kanyarban előző törvénymódosítás gyógyítja majd az influenzát is?

2023. március 3. – 06:53

Telex Neked #103: Kanyarban előző törvénymódosítás gyógyítja majd az influenzát is?
Ez sem Pécs
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Telex Neked #103: Ezek a fontos dolgok történtek február 22. és március 1. között. Aki már csütörtökön szeretné megkapni a hírlevelet, vagy kíváncsi, ahogy rövid interjúkban bemutatjuk a szerkesztőség tagjait, itt a cikk végén feliratkozhat.

Kedves Olvasó!

Gűth Ervin vagyok, és tavaly nyáron csatlakozhattam a Telexhez pécsi tudósítóként. Így már talán nem meglepő, hogy elsősorban pécsi eseményekről és antieseményekről írok. Meg néha kirándulok egyet-egyet Horvátországba.
Azért is örülök, hogy én állíthatom össze ezt a hírlevelet, mert szeretem a műfajt/formátumot/médiumot. Hiszek benne. Annyira, hogy saját, Pécsről szóló, heti hírlevelem is van Mecseki Müzli néven. Ráadásul hírlevelet előbb írtam, mint újságot. Unatkozó számtech–matek szakos elsős gimnazistaként az egyik padtársammal kezdtünk iskolai beszámolókat, hasznos infókat küldözgetni az osztály levelezőlistájára. Kapaszkodj: 1996-ban. Rémlik valami ízléstelennek, pimasznak bélyegzett vicc is, ami valahogyan bekerült a levélfolyamba, és ott lett vége a mókának. Ami nem meglepő, mivel mindez a – manapság sem a toleráns légköréről híres – Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában történt. (Igen, ez az az iskola, ahonnan végül Pankotai Lili eljött, amikor meghurcolták az egyik tanártüntetésen elmondott beszéde miatt.) Mindenesetre remélem, hogy senkinek nincsenek lementve azok az őskori e-mailek…

De hogy a jelenkori önmagamról is mondjak valamit. Napi négy kávé nem kávé. A borsznobériát elengedtem, de kóstolni azért szeretek. Meg futni. Sokkal több időt töltök fotózásról szóló videókkal, mint fotózással. A Netflix-előfizetésemet két éve le akarom mondani, Spotifyom sose volt. Túl sok hírt olvasok, és túl kevés irodalmat.

Első

Pénteken volt az első évfordulója az Ukrajna ellen indított és háromnaposra tervezett orosz inváziónak. Ebből az alkalomból Huszti István, a Telex fotóriportere Nyilas Gergely újságíróval együtt jelentkezett be Kijevből, és élő adásában számoltak be a kinti helyzetről. A videó visszanézése előtt érdemes az aznap megjelent cikküket is elolvasni, István és Gergely azóta is Ukrajnában vannak.

Közben Magyarországon is több megemlékezés, Budapesten tüntetés is volt, míg az ún. békepártiak valami egészen elképesztőt gurítottak: Zelenszkijt a frontra, az Amerikát vezető sátánistákat meg a pokolba küldték.

Nem első

Mindig várom, hogy a 13 éve épülgető NER-ben vajon melyik lesz az a strukturális reform, ami az érintettekkel egyeztetve, hatástanulmányokra alapozva valósulhat meg, és működőképesebbé teszi az országot. Ellenpéldát hirtelen többet is tudnék. Az egészségügy is ilyennek tűnik. Ezen belül a legújabb dili, az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása egyelőre nagyon csúnyán döcög, és nem valószínű, hogy a problémákat pont a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetése oldja majd meg. Pedig a recept hatásosnak tűnik: a törvénymódosítást hétfőn benyújtották, kedden, érdemi vita nélkül át is ment a parlamenten, és csütörtökre már hatályba is lépett. Ennyi idő alatt még az influenza sem múlik el!

Nem utolsó

A kisteleki önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke sms-ben és a testületi szavazás előtti estén értesült, hogy hozzájuk is menne egy akkumulátorgyár. Ahogy kell, a lakosság tájékoztatása nélkül meg is szavazták a 12 hektáros terület eladását, ami az 500 milliárd forintos projekt beindításához kellett. A hétfőn megjelent hír után viszont keddre az is kiderült, hogy Kisteleknél mégsem lesz aksigyár, mivel a befektető nem tud éveket várni az MVM szükséges fejlesztéseire. Könnyen jött, könnyen ment. A sztori viszont egyáltalán nem atipikus, ezt mutatja az iváncsai beruházás hátterét feldolgozó, helyszíni riportra alapuló cikkünk is.

Volt már

Egyáltalán nem újdonság, hogy vannak bizonyos működési anomáliák a közszolgálatinak nevezett médiák háza táján. Sőt, könnyűzenei koncert cenzúrázására is akadt már példa az állami tartalomgyártásban. De az, hogy Beton.Hofi fellépéséből miért kellett teljesen amatőr módszerrel elnémítani egy költői képet Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban, egyszerre érthető és felfoghatatlan is.

Lehet még

Számomra is axióma, hogy a lejárt szavatosságú étel nem feltétlenül egyenlő a romlott étellel, de tudom, hogy sokan nincsenek ezzel így. Miközben rengeteg ételhulladékot termelünk. Ezért is örültem Ács Bori cikkének, ami gyakorlatiasan veszi végig, hogy melyik lejárt ételekre lehet rápróbálni, és mivel nem szabad, nem érdemes kísérletezni.

A hét legolvasottabb cikke: Erős, nagyon keveset fogyaszt, de olcsóbb és észszerűbb, mint egy villanyautó

A hét képe

2022. február 24-én kezdődött és egy éve tart az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború, ezért tudósítóink újra Ukrajnába utaztak, hogy többek között visszamenjenek a legsúlyosabb orosz katonai bűncselekményeket elszenvedett Bucsába. A város igyekszik felépülni a háborúból, azonban a bucsai temetők friss parcelláiban a márciusi orosz megszállás után még mindig több mint ötven civil áldozat van, akiket DNS-minták alapján próbálnak azonosítani.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A hét videója: „Felteheti a kérdést, csak ne várjon választ” – udvariaskodott kelletlenül Harrach Péter a Telex stábjával a Parlamentben

A hét túrája: Hirsch-orom: a világ legdemokratikusabb erdei obeliszkje, amelyre a miniszteri tanácsos neve mellé még az útkaparóét is felvésték

Ahogy a Börzsönynek, a Visegrádi-hegységnek is a déli fele a népszerűbb, és ez nem is csoda, hiszen ez esik közelebb a fővároshoz, ahonnan hétvégenként megindul a kirándulók özöne. Az északi oldalhoz kicsit többet kell utazni, akár rettenetes, 15-20 perccel is többet, ezért oda jóval kevesebben mennek. Ezért ezek a részek nyugodtabbak, jobban el lehet merülni a természetben. Ilyen helyeken halad ez a túránk is, ami nevezetes ormokat, kilátókat, erdei tavakat és egy ősi kolostorromot köt össze.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!