Tizenkét Kossuth-díjas építész kiborult a Sofitel hotel átépítése miatt

2023. március 3. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Neves építészek tiltakoznak a Sofitel átépítése ellen, többek között például a Karmelita kolostort átépítő Zoboki Gábor, Rubik Ernő, a Rubik-kocka atyja, és Finta József Kossuth- és Ybl-díjas építész is, írja a 24.hu. A kritikák a látványtervek megjelenése után erősödtek fel, majd március 1-jén tizenkét díjnyertes építész közleményt adott ki, amiben azt írják, méltatlannak és elfogadhatatlannak tartják a homlokzat lecserélését, és a belső ismeretlen mértékű átalakítását, közleményük itt olvasható:

Megütközéssel értesültünk arról, hogy a Pesti Dunaparton levő volt Átrium Szálló, jelenleg Sofitel Hotel korszerűsítése során bontásra került homlokzat helyett a tulajdonos teljesen új, az eredeti épülethez és a Széchenyi térhez méltatlan homlokzat kialakítását tervezi. Az épület a Dunaparti Világörökség egyik fontos épülete, Zalaváry Lajos /1923-2018/ Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Nemzet Művésze jelentős alkotása, amely a II. világháború utáni magyar építészet megvédendő értéke.

Alulírott Kossuth-díjas építészek határozott állásfoglalása az, hogy az eredeti homlokzat méreteit és arányait követő módon kell visszaépíteni a homlokzatot, mivel a tervezett új homlokzat e helyen méltatlan és elfogadhatatlan.

A felelős tervező Bánáti + Hartvig Építész Iroda egyik vezetője, Bánáti Béla úgy reagált a kritikákra, hogy félreértések egész soráról van szó, és szerinte az új homlokzat nem változtatja meg az épület lényegét.

Így fog kinézni az új Sofitel – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Így fog kinézni az új Sofitel – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„A tervezés során különleges elvárásoknak kellett megfelelnie az új épületnek, hiszen nem csupán a pesti Duna-part képébe kellett illeszkednie, hanem a főváros egyik legfontosabb terének déli térfalaként kellett helytállnia, kortárs épületként megformálva azt” – írta az Építészfórumon. Bánáti szerint az új homlokzat üvegfelületén egy kerámia-szitázott mintarendszer lesz látható, amit Victor Vasarely op-art művészete inspirált.

Az 1982-ben átadott Atrium Hyatt, majd Sofitel luxushotel a Lánchídtól néhány lépésre található, átépítésének látványos bontási munkálatait a Telex munkatársai is megnézték, beszámolójukat itt olvashatják el újra. A hotel több mint 40 éves fennállása óta többször nevet és tulajdonost váltott, 2019-ben a Jellinek Dánielhez köthető Indotek Csoporthoz került, ami rövidesen be is jelentette, hogy elkezdik a felújítást, az elkészült tervekre az illetékes kormányhivatal 2021-ben rá is bólintott. Tavaly májusban kiemelt beruházássá nyilvánították a projektet.

A hotel tervlapjain az látszik, hogy az épületet részleges emeleti szinttel, hét új felvonóval, két mozgólépcsővel is bővítik. A Sofitelt jelenleg körbezáró kerítésen már látszik, hogy a tervek szerint hogyan alakul majd át az épület, de azt egyelőre nem tudni, mikor készül el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!