Orbán Viktor: Ha én lennék Európa diktátora, berúgnék

2023. március 3. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök hosszú interjút adott a svájci Weltwoche hetilapnak, ebből néhány megállapítást már korábban közöltünk, de a 444 kiszúrta, hogy azóta a teljes interjú felkerült a miniszterelnök oldalára.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos megállapításait már egy külön cikkben idéztük, ebben a témában többek között arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyint nem zavarja Magyarország NATO-tagsága, illetve elismételte a szokásos megállapításait a békepártiságról, az uniós szankciókról, a fronton meghaló magyarokról és az Egyesült Államokkal szembeni kritikákról.

A háborún kívül azonban sok minden másról is beszélt a miniszterelnök. Alább összegyűjtöttük a 11 kedvenc idézetünket.

A legfontosabb alapelve a nehéz helyzetekben: „A keresztény tanítást a politikában is érvényesnek tartom. Leegyszerűsítően hangzik, de hiszek abban, hogy létezik teremtő rend. Részt kell vennünk Isten munkájában. Ezzel hozzájárulunk a jóhoz a világban. Eközben a gonosz sem tétlenkedik. Magyarul azt mondjuk róla: ő az, aki mindent szétdobál. Mindennapi munkámban kerülnöm kell mindent, ami ezt a romboló erőt segíti.”

A demokrácia (és talán a házasság) kulcsa: „Egy demokráciában mindent nyíltan meg kell beszélni. Kíméletlen nyitottság: csak ez vezet jó megoldásokhoz. És ha a nyilvános vita nem vezet eredményre, az ember még mindig kérhet tanácsot a feleségétől.”

A legnagyobb sikere Magyarország érdekében: „Hogy hozzájárulhattam ahhoz, hogy egy vesztes országból győztes ország legyen. 2010-ben a magyarok még azt hitték, hogy mindig a történelem vesztes oldalán állunk. Már akkor boldogok voltunk, ha a helyzet nem romlott. Sikerült meggyőznöm a magyarokat, hogy legyenek ambiciózusabbak.”

A politikai filozófiája röviden: „Amikor fiatal voltam, valószínűleg azt mondtam volna, hogy szabadság. Ma azt mondanám, hogy egyensúly. Változtassuk meg, amit meg kell változtatni, őrizzük meg, amit meg kell őrizni.”

Európa betegségének oka: „Az Európai Unió egy egyre szorosabb uniót akar. A célban nem értünk egyet, de az útban igen. Ez az oka Európa betegségének. […] A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Nincs kétségem afelől, hogy a brüsszeli politikusokat a jó szándék vezérli. Azt hiszik, hogy építenek valamit. A valóságban lerombolnak valamit, ami működik, anélkül, hogy tudnák, mi következik utána.”

Ami a különlegesség érzését erősíti a magyarokban: „[…] magyar vagyok, tehát keleti származású európai. Régebben vérszomjas, könyörtelen hunoknak tartottak minket Nyugaton. Ez soha nem váltott ki kisebbrendűségi komplexust a magyarokban. Ellenkezőleg: erősítette a különlegesség érzését. Soha nem lesztek olyanok, mint mi – ez volt a hozzáállás.”

Melyik testrészben kezdődik a béke, és onnan hová megy tovább a testben: „A béke a szívben kezdődik. El kell érnie a fejet, amely aztán a kezet vezeti. Ez a sorrend: kívánni kell a békét, aztán akarni kell, majd meg kell teremteni. Ma már hiányzik az akarat, legalábbis Nyugaton.”

Értjük-e, mi történik Svájcban: „Svájc fontos. Nem teljesen értjük, hogy mi történik ott. De tudjuk, hogy létezik. És tudjuk, hogy olyan, amilyen lenni akar. Ugyanakkor nincs elszigetelve. Tehát a saját identitás megőrzése nem feltétlenül vezet provincializmushoz. Svájc fontos pozitív példa.”

Mit tenne, ha ő lenne Európa diktátora: „Azt tenném, amit Juncker úr is szívesen tett: berúgnék. Szerencsére nincs ilyen lehetőség.”

Amikor hatalmába keríti a kétségbeesés: „Hazamegyek.”

Napjaink legjobb híre: „Az, hogy a Földön kívül is van élet.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!