12 ezer pedagógus nem írta meg a portfólióját, ami elvileg a magasabb fizetéshez kell

2023. március 2. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkétezer pedagógus nem írta meg a portfólióját, ami a minősítési eljárás első lépése, írja a 24.hu az Oktatási Hivataltól kapott adatokra hivatkozva.

A portfólió ahhoz kell, hogy a Pedagógus I. fokozatba sorolt pedagógusok egy szinttel feljebb léphessenek, ami elvileg több fizetéssel járna.

A portfólió megírására és a 2013-ban bevezetett minősítési eljárásban való részvételre eredetileg kilenc évet adott a kormány, de már egy évvel kitolták a határidőt.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke soknak tartja ezt a 12 ezres számot, mert körülbelül a tanárok 10 százalékát jelenti. Totyik szerint a kormány eredetileg úgy számolt, hogy a pedagógusok 1-2 százaléka hagyja az utolsó évre a portfólió megírását vagy hagyja el inkább a pályát.

A pedagógusok azért sem motiváltak, hogy megírják a portfóliójukat, mert a gyakorlatban alig nőne a fizetésük: egy 15-17 éve pályán levő, főiskolai végzettségű tanár illetménye ugyanúgy bruttó 391 ezer forint marad Pedagógus II. fokozatban, mint Pedagógus I. fokozatban. Másrészt rengeteg időt, 70-100 munkaórát venne el a portfólió összeállítása, sokan pedig arra számítanak, a tervezett új teljesítményértékelési rendszer úgyis leváltja a minősítési eljárást.

A jelenlegi szabályok szerint legkésőbb november 25-ig tölthetik fel a portfóliójukat a pedagógusok, ami többek között az önéletrajzukat, szakmai életútjuk értékelését és pedagógiai tevékenységük bemutatását tartalmazza. Határidőn túl egyszer lehet pótolni a portfólió leadását, utána akár ki is rúghatják az ezt elmulasztó pedagógust.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!