Megmenekült az aligai magaspart, visszavonták az oda tervezett társasházak építési engedélyét

2023. március 2. – 12:46

Megmenekült az aligai magaspart, visszavonták az oda tervezett társasházak építési engedélyét
A tervezett aligia kikötő épületének látványterve – Fotó: Somogy Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonta a bíróság a balatonaligai magaspart tetejére tervezett öt, egyenként hatemeles társasház építési engedélyét, jelentette be Facebook-oldalán az Aligai Fürdőegyesület (AFE). „Ezzel a páratlan szépségű, ikonikus, több mint 8 millió éves, helyi védelem alatt álló löszfal rézsűs bontására nem kerülhet sor, Aliga Fehér Sziklái megmenekültek.” Korábban csak az építkezés felfüggesztéséről van szó, a mostani döntés viszont azt jelenti, hogy nem épülhetnek meg a 105 lakást tartalmazó épületeket.

Bukovszki András, a pert indító AFE elnöke a Magyar Narancsnak azt mondta a döntés után, hogy a Club Aligát fejlesztő beruházó 750 méter hosszan akarta elbontani a löszfalat. A hajdani pártüdülő területén a NER-közelinek tartott erdélyi magyar vállalkozó, Balázs Attila érdekeltségébe tartozó Bayer Property Zrt. végez fejlesztéseket.

Egy másik ügyben is kedvező döntés született a helyi civileket tömörítő Aligai Fürdőegyesület szempontjából: a bíróság kedden elrendelte a Club Aliga parkjába tervezett új kikötőépület építési munkálatainak felfüggesztését. A tavaly novemberben kiadott építési engedélyt azért támadta meg az egyesület, mert a tervezett épület végleg elzárná a Balatont és annak látványát is a park maradék területéről. A bíróság végzésében közérdekkel indokolta döntését. A kikötő ügyében is valószínűleg bírósági per indul majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!